Ахмед Муса и ислямистите искат оправдателни присъди

20150624.vpnvzxvdta

Апелативният съд ще се произнесе със съдебния си акт на 1 юли

Без име

В Пловдивския апелативен съд приключиха пледоариите по делото за проповядване на антидемократична идеология с подсъдими Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.Както БЛИЦ съобщи, с присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор и глоба в размер на 5000 лева.

Съдът е признал за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба.

Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева.

Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лева.

В пледоариите си прокуратурата поиска протестът да бъде уважен и наказанията да бъдат увеличени. Защитниците на хората, обвинени в проповядване към война с християните, поискаха присъдата да бъде отменена и да бъде постановена оправдателна такава.

Причината според адвокатите е разминаване в датите и сроковете, посочени по делото от разследващите. В последната си дума пред съда мъжете заявиха, че са невинни и поискаха да бъдат оправдани. Апелативният съд ще се произнесе със съдебния си акт на 1 юли от 13 часа.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене