12 неправителствени организации настояват за ефективно преследване и наказване на всички актове на насилие срещу жените и момичетата

насилие срещу жени

12 неправителствени организации, сред които и пернишката П.У.Л.С., настояват за ефективно преследване и наказване на всички актове на насилие срещу жените и момичетата. Неправителственият сектор, обединен в Алианс за защита от домашното насилие и Фондация „Български център за джендър изследвания”, иска ефективна промяна в наказателния кодекс, който да бъде в съответствие с основните принципи и разпоредби на Истанбулската конвенция. Всички форми на домашно насилие, довели до телесна повреда, да се преследват от прокуратурата като престъпления от общ, а не от частен характер.
Телесната повреда между лица в близки отношения да стане тежконаказуема предлагат организациите. Поради зачестилите и изключително тежките случаи на убийства на лица от кръга на защитените лица по Закона за защита от домашното насилие и особено на жени от техните партньори, НПО-тата предлагат убийството на такова лице да бъде дефинирано изрично като тежконаказуемо убийство в проекта за НК. От организациите от Алианса се съобщава за седем случая на убийства на жени от техните съпрузи през 2012 г., на фона на тревожното нарастване на броя на подобни убийства в страната. Увеличават се случаите на посегателства срещу деца под формата на сексуално насилие и блудство. Наблюдават се и повече смесени форми на насилие, включително сексуална експлоатация, упражнявана от криминално проявени извършители, рецидивисти. Тези престъпления с толкова висока обществена опасност остават на практика ненаказани, а и проектът за нов НК не дава изрична и достатъчна защита.

radioblg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене