Без категория

Баща и син катаджия влизат в люта битка за кмет на благоевградското с. Изгрев

село изгрев

Баща и син влизат в люта битка за кметския стол в благоевградското село Изгрев. Това са независимият кандидат Йордан Китанов, издигнат от инициативен комитет, и баща му Венчо Китанов, номиниран от БСП. Вчера, ден преди крайния срок за регистрация на кандидат-кметовете, в Общин­ската избирателна комисия в Благоевград бяха само техни­те 2 комплекта документи. Под №1 още преди няколко дни е регистриран синът, а от вчера под №2 е записан тат­кото.

Баща и син спокойно мо­гат да се впишат в категория­та на доста колоритните лич­ности. Йордан Китанов е по­лицай от Второ РУП в Бла­гоевград. Още на предишни­те местни избори през 2011 г. той получи благословията от вътрешния ексминистър Цветан Цветанов и ще оста­не в историята на МВР като първия полицай, кандидати­рал се за селски кмет. За да може да си изкара предиз­борната кампания, без да га­зи законите на уж деполитизираното МВР, той излезе в отпуска, събра си подписка от инициативен комитет и до­ри за малко да спечели сел­ските избори – на първия тур взе 127 гласа и се нареди втори в надпреварата след БСП кандидата Николай Безински, а на втория тур само няколко бюлетини не му стиг­наха, за да поеме управле­нието на селото. Китанов е известен и с друго амплоа -на ежегодния кукерски фес­тивал в града катаджията ре­довно предвожда многолюд­ната група от село Изгрев. Освен водач той е и главен художествен ръководител на техните песни, танци и скечове.

Не по-малко популярен в селото е и татко му Венчо Китанов. Той е бивш дърводе­лец, в момента овчар, пчелар и будната съвест на село Из­грев. За себе си казва, че цял живот работи на 3 смени – в първа смяна извежда овцете от кошарата, във втора смяна ги води на паша, а в трета смяна ги дои. Когато не е око­ло животните, Венчо Китанов строго обикаля селото в тър­сене на някоя нередност и щом я открие, сезира за то­ва местната преса. Много обича да говори пред публи­ка и ако не друго, поне от пиар няма да се нуждае в предстоящата предизборна кампания.

Засега не е ясно за кого ще гласуват двете дами в се­мейство Китанови – майката и дъщерята. Много вероятно е едната да подкрепи съпру­га си, а другата – брат си, кое­то в селото се коментира ка­то най-справедливото раз­пределение на бюлетините във фамилията, което няма да доведе до семейни разногла­сия.

Припомняме, че частични­те избори за кмет на Изгрев са насрочени за 16 март. До тях се стигна след отстран­яване от поста на Н. Безински, осъден заради прехвърл­яне от името на негови съсел­яни на доброволното им пен­сионно осигуряване от един фонд в друг.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене