Министър, кметове и депутати обсъдиха развитието на туризма

Без име1Възможностите за развитие на туризма и популяризирането на региона като туристическа дестинация, бяха обсъдени днес на среща в Благоевград. В нея взеха участие министърът на туризма Николина Ангелкова, веродепутатът Андрей Новаков, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, градоначчалникът на Банско Георги Икономов, народните представители Георги Андонов, Кирил Котев, Даниела Савеклиева и областният управител Бисер Михайлов и представители на турстическия бранш. В началото на срещата, кметът на Благоевград Атанас Камбитов представи проектите, по които общината работи за развитие на града като атрактивна туристическа дестинация.

Той подчерта, че по подобни проекти се работи през последните четири години, като до 2011 г. не е реализиран такъв. Сред проектите в Благоевград са реализираните вече „По долината на Струма“ и международния проект „Интуракт“. Присъстващите в зала „22 септември“ бяха запознати с проектите „Спортен Благоевград“, който предвижда изграждането на спортен център на 40 декара близо до Зелен дол, изграждане на хотел с център за възстановяване на стадион „Христо Ботев“ и включването на общината като съсобственик в  реализиране на проекта „Картала“ и ски зоната. При реализацията на този проект е заложено изграждане на цялата необходима инфраструктура, включително инсталации за изкуствен сняг в ски зоната. Към проекта за „Картала“ е включена и рехабилитация на пътя от Благоевград до ски зоната.

Градоначалникът сподели и намерението на кметската администрация за възстановяване на крепостта Зелен дол и късноантичната сграда в Дренково и възстановяването фестивала „Франкофоли“. На срещата в Благоевград министър Ангелкова изслуша представители туристически бранш за лого на България, както и предложения за развитие на туризма.

Сред предложенията, които бяха дадени от туроператори беше на логото да присъства Спартак. Беше обсъдено и създаването на нови културно-исторически маршрути, винени пътеки.

„В правилната посока сме по отношение на туристическото райониране, в което да се обединяват усилията на общини и бранш. Важно е това, което се прави от държавна и местна власт да достига до хората за да могат и те да участват в него. Трябва да се фокусираме върху рекламирането на целевите ни пазари за да бъдем разпознаваеми.
Направи ми впечатление усилията на кмета на Благоевград за развитието на града в сектор туризъм. Имаме много работа в посока на това да направим България разпознаваема, целогодишна туристическа дестинация и държава, която на всяка цена трябва да посетиш“, обобщи министър Ангелкова. Преди официалния старт на срещата, министър Ангелкова беше посрещната с изпълнение на ансамбъл „Пирин“, ликьор от орехи и хляб от лимец.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене