Запад Юг: Гроздето храни телата и душите в село Илинденци

лозяОткрай време гроздето осигурява препитание за почти всички семейства в село Илинденци. А в последните няколко години хубавото вино увеличава населението на селището.

Течният ни еликсир омайва чуждите туристи, които ни посещават, част от тях остават тук и се превръщат в селяни като нас, твърдят с усмивка местните хора. В населеното място са се заселили вече пет семейства от чужбина, а интересът на други чужденци не секва. В момента интернационалнта група се състои от две английски, две руски и едно френско семейство. Всички чужденци са почитатели на напитката на боговете, която е на особена почит в Илинденци.

Край селото има над 3000 декара лозови масиви, а селяните са прочути лозари и винари. Тук вирее и известният по цял свят бял сорт грозде „керацуда”. Чужденците помагат на хората да си приберат гроздето и получават в замяна по няколко литра вино.

„Може да направим съревнование между англичани и руснаци кой е по-добър винар и да сравним еликсирите им. Но все още имат доста да учат, наши специалисти им дават уроци как сами да си приготвят течен еликсир от грозде”, казва кметът на Илинденци Бойко Ибришимов.

Руснаците също са очаровани от нашето вино, с него греят и телата си, и душите си, допълва той. А в студените и снежни зимни дни няма нищо по-хубаво да се пийва винце вкъщи. Всички чужденци признават, че са харесали Илинденци, тъй като селището е спокойно, красиво и никак не на последно място – в него правят превъзходни вино и ракия.

„Хората в селото са много добри, нямаме никакви проблеми, пием прекрасно вино. Просто сме в рая”, категорични са новите селяни, дошли в Илинденци от чужбина и пристанали на прочутото с течния си еликсир селище.

„За всеки от нас е голямо признание, че толкова много чужденци предпочитат да живеят в Илинденци заедно с нас. Те са зарязали големи и модерни градове, за да са в нашето красиво село”, хвали се кметът Бойко Ибришимов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене