Петър Москов: Искаме да спрем доплащането за лечение в болниците

Moskov

Колко точно години гледате тези хора в парламента? Има хора, които 15, 20, 30 години обясняват, че когато те правят нещо всичко е добре, но ако друг се заеме да върши работа е лошо. Има нужда от промяна в здравеопазването, каза здравният министър Петър Москов в ефира на Нова ТВ.

Разделянето на пакетите е свързано с това, че в момента всяка дейност в болниците трябва да се доплаща. Искаме да променим здравната характеристика на нацията, защото здравето ни е изключително влошено. За тези заболявания, които формират 95% от смъртността, българинът няма да доплаща нищо само ако са здравно осигурени, обясни министърът.

В момента има значение дали си богат или беден в нашите болници. Това искаме да променим. Искаме да променим доболничната помощ и методите за заплащане в НЗОК. 53% от парите за здраве минават през Здравната каса, а 47% доплащаме. Искаме тези 47% да излязат на светло, каза Москов.

Никакво пестене на пари не правим. Искаме да стане ясно какво се изразходва. В последните години сме вложили три пъти повече пари за здравеопазване, но то не се подобрява, тук е проблемът, припомни Петър Москов. Спираме финансирането на болниците, а искаме да следим пътя на лечението, което ще доведе до съвместна работа на всички болници. Искаме да променим разхождането между различни болници, каза Москов.

От тази година заплащането в спешната помощ е адекватно. Ще подновим целият автопарк в следващите 3 години. Няма лекар в спешна помощ, който да взима под 1000 лева. Категорично се вижда, че има промяна, но тя не е толкова бърза, колкото ни се иска, допълни Москов.

По никакъв начин не удряме най-бедните хора с изискването да се платят здравните осигуровки за 5 години назад. Сумата от 16, 80 лв. на месец е изключително ниска. Всеки сам преценява дали ще си пие ракията или ще си плати осигуровките. Хората трябва да преосмислят приоритетите си. Системата трябва да се промени, това е нашият ангажимент.

Моделът за интеграция, който течеше до сега е погрешен. Държавата трябва да влезе в гетата и да спрем да се притесняваме да говорим за проблемите там, заключи Москов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене