Климатологът Симеон Матев: И това лято ще е горещо

климатологът Симеон Матев

Очакваното застудяване тези дни ще е много кратко. През страната ще премине студен атмосферен фронт от запад на изток и ще превали главно дъжд, а в планините – сняг. Валежите няма да са кой знае какви – 2-7 л/кв.м. В петък ни очаква променливо време – денят ще започне със слънце, но следобед от запад ще премине ново смущение, прогнозира климатологът Симеон Матев.  Облаците ще се увеличат, но само в планинските райони ще превали слабо. Тогава ще има засилване на вятъра, който ще е от умерен до силен от северозапад. Но още в събота ще отслабне. Отново ще се установи слънчево време и в събота максималните температури ще бъдат между 9 и 14 градуса. Ще последват два много пролетни дни – неделя и понеделник. Ще имаме слънце, температурите ще се повишават и максималните ще достигнат 15 – 20 градуса, допълва той краткосрочната си прогноза пред „България днес“.
Според климатолога последното десетдневие на февруари ще е с променливо време, сравнително по хладно и с най-голяма вероятност за валежи между 24 и 26 февруари. Тогава и температурите ще се понижат по-съществено. Не е изключено дори в равнините да има места със снеговалежи. Но не може да се каже още сега дали ще натрупа.
За март Симеон Матев прогнозира тенденция с температури и валежи близки до нормалните. Това означава, че са възможни както зимни изцепки, така и пролетни включвания. Просто е твърде рано да се прави някаква конкретика за този „женски“ месец, обяснява той.
На въпрос нетипично топлото време през зимата може ли да повлияе по някакъв начин на лятото, което да се измести през месеците и да бъде по-хладно Симеон Матев отговаря така.
Няма никаква връзка между това какво е времето сега и това, което ни очаква. През годините не е установена никаква закономерност между температурите в различните месеци. Като цяло летата през последните години в България са по-топли от обичайните и с дълги периоди на сухо време. Тази година е подобно положението, като предпоставка за по-валежно начало на лятото. Но това си е в реда на нещата, защото в България по принцип най-валежният период е в края на май и началото на юни. Тенденциите само потвърждават нормалното. Този топъл февруари до какво ще доведе можем само да видим по-нататък, казва в заключение Симеон Матев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене