Кметът на Банско участва в церемония по повод Деня на Паисий Хилендарски

Без имеЦеремония по полагане на цветя в памет на български народен будител и духовник  Паисий Хилендарски се проведе в Банско. В нея взеха участие кметът на Община Банско, Георги Икономов и неговите заместници, председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов, общински съветници, представители на обществеността и администрацията, учители и ученици, граждани.

Бяха припомнени част от живота и делото на българския Светец и закрилник на България.

Информация за живота на Паисий имаме от автобиографичните му бележки в „История славянобългарска“, вписванията в хилендарските кондики и някои писма. Роден е през 1722 година със светско име Пенко или Петър.

Най-сериозната научна хипотеза в българската историография казва, че Паисий Хилендарски е син на Михаил Хадживълчев и брат на Лаврентий (Лазар) Хилендарски и Хаджи Вълчо от Банско. Различни краеведски трудове посочват други селища като родно място на Паисий Хилендарски, но те не получават сериозно внимание.

Паисий Хилендарски не получава системно образование, но през 1745 година се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. През 1758 година пътува до Сремски Карловци като таксидиот, където се запознава с исторически съчинения и средновековни източници за българската история, които ще му послужат за написването на основния си труд.

„История Славянобългарска“ е завършена през 1762 година в Зографския манастир, след като Паисий напуска Хилендерския манастир заради раздор с останалите монаси. При обиколките си из българските земи като таксидиот носи и своя труд, за да се преписва и разпространява сред българите. Предполага се, че е починал през 1773 година на път за Света гора в селището Амбелино (днес Св. Георги – квартал на Асеновград).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене