Топалов победи световния шампион

112666-topalov

Гросмайстор Веселин Топалов започна с изключителен успех участието си на супертурнира по шахмат в Ставангер (Норвегия), пише „Стандарт“. Най-силният ни шахматист победи с черните фигури световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в първия кръг на състезанието.

Партията се разви доста интересно, премина през равни позиции, а накрая имаше и загубен еншпил за Топалов. Все пак щастието се усмихна на Веско, който спечели по цайтнот, след като Карлсен просрочи времето.

Норвежецът е вицешампион от миналия сезон, когато българинът завърши пети. Определянето на съперниците в отделните партии стана след изиграването на блиц-турнир, в който Веско завърши на осмо място с 3,0 точки от 9,0 възможни. Карлсен се нареди трети с 5,5 точки и затова двамата играха на старта.

В следващия кръг Топалов ще срещне Хикару Накамура (САЩ), който победи Йон Лудвиг Хамер (Норвегия) на старта.

В надпреварата участват десет от най-силните шахматисти в света, които ще определят новия шампион след изиграването на девет кръга по системата всеки срещу всеки. Победителят от последните две издания на състезанието Сергей Карякин (Русия) не защитава титлата си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене