Какво ще прави ГЕРБ на президентските избори? Каква ще е тактиката за кметския вот? Задават ли се компромати? Отговорите на Цветанов пред медията ни!

660_3bf49cdfde84ff814a5119046b98425b

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов работи усилено по организацията на местните избори на партията.

Очаква се дясната ръка на Бойко Борисов да обходи всяка една партийна структура и да разговаря лично с активистите и кандидатите за кметове и общински съветници.

С г-н Цветанов разговаряме по най-горещите теми в ГЕРБ и държавата.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

– Г-н Цветанов, очаквате ли компроматна атака по време на предизборната кампания?

– Кампанията, която ще води ГЕРБ на предстоящите местни избори ще съотвества на поведението на парламентарната ни група, а именно диалог, прагматизъм и разбира се политики, които да достигнат до хората.

Смятам, че това е най-важно в предстоящата кампания, защото би могло да даде възможност за обективна оценка на кандидатите и да осигури подкрепа за кандидати, които имат тежестта да носят отговорност и да развиват съответните общини, в които се явяват.

– Очаквате ли удари под пояса от политическите ви конкуренти?

– Убеден съм, че българските избиратели са видели, че когато има компромати и внушения, има временна заблуда, но впоследствие много са тежки проблемите, които се задълбочават проблемите в обществото и управлението.

За това вярвам, че българските избиратели ще си припомнят винаги аферата „Костинброд“ и няма да я забравят, ще си припомнят и нечистите договорки, които понякога се случват между определени политически формации с цел да формират парламентарно мнозинство.

За това ГЕРБ иска да има прозрачност в управлението и това става само и единствено, когато се взимат управленски решения, които да бъдат достъпни за всички и да може действително да видим силата на ГЕРБ в предстоящите местни избори.

– Вие ли ще оглавите предизборния щаб на ГЕРБ за кметските избори?

– Аз от 3-4 месеца работя по стратегията, която вече е готова за предстоящите избори. Участвам активно при подготовката и номинациите за съответните разпореждания, които изпращаме към структурите на ГЕРБ, за да могат да се проведат съответните номинационни събрания за кандитати за кметове, които трябва да приключат до 25 юни.

В понеделник ще започнем да изпращаме указания до структурите за номинации за общински съветници, които трябва да приключат до 19 юли. Убеден съм, че до края на юли партия ГЕРБ ще бъде готова с кандидати за кметове на общини и с кандидати за общински съветници.

През август и септември ще направим подготовка за регистрация в ЦИК и всичко, което допълнително трябва да бъде направено по места. Продължаваме напред започнатото добро с победи.

Смятам, че във футбола и в спорта въобще, когато отборът върви добре не се сменят основните играчи. Същото важи и за политиката.

– Държавата показа ясна воля в противодействието на контрабандата. Ще продължи ли правителството да води битката срещу големите играчи в нелегалния износ на цигари, петрол и алкохол?

– Ще продължи. Всички, които познават премиерът Борисов знаят, че той когато се заеме лично с координацията и взаимодействието между отделните институции, ефектът е огромен.

Виждате как нещата в големите приходни агенции започват да изглеждат много положително. И съм убеден, че приходните агенции с това, което констатират като излишък в републиканския бюджет, това ще бъде основна задача на правителството под ръководството на премиера Борисов.

Допълнителните постъпления в републиканския бюджет ще дадат възможност за повече политики по места.

– Започнаха масови проверки срещу петролни дружества, фирми за цигари и частни лица  в лицето Ветко Арабаджиев и Георги Самуилов. Ще има ли проверки и срещу други знакови бизнесмени?

– Знам, че премиерът Борисов винаги поставя комплексни задачи и никога не върви към някой тенденциозно или пък някой да бъде пропуснат.

За това смятам, че анализът, който се прави ежедневно от съответните институции ще даде възможност да се направи комплексен подход към всички независимо от това кой кой е.

– Вече втора година от „Протестна мрежа“ развяват мантрата „Кой“. Необходимо ли е постоянно обществото да бъде занимавано с подобни тенденциозни твърдения, които отместват вниманието от други значими неща и разделят хората?

– Това е сценарий, който може да бъде реализиран от определени групи от обществото. За мен е важно политическите партии да могат да правят политики и да могат да получават обществена подкрепа, за да реализират управленските си програми.

За мен е важно, че когато днес някой говори за случай „Кой“ и разбрах, че към държавни институции е зададен този въпрос, България вече е строителна площадка и се изпълняват много сериозни инфраструктурни проекти.

В България днес обществото е много по-обнадеждено за бъдещето на страната ни и най-важното е, че по прекрасните улици на София и страната има трудолюбиви български граждани, които се разхождат и се радват на хубавото лято.

И всеки един трябва да гледа по-позитивно за бъдещето, което би могло да ни консолидира като нация и разбира се да създадем предпоставка за повишаване на избирателната активност и хората да видят в политиките, че не само конфронтацията води до политически дивидент, а да знаят, че прагматизмът, конструктивизмът и прозрачността могат да дадат по-голяма перспектива и шанс за България и за децата ни.

– Преди два дни в Гулянци приехте 150 нови членове, след това посетихте партийните структури в Бургас и Монтана. Какво е усещането на хората по места?

– В Монтана открихме офис на евродепутата Владимир Уручев. Смятам, че реалната политика, която прави ГЕРБ е да бъдем до хората и да им дадем възможност да се информират какво представлява Европейския съюз и какво предлага.

Днес ще бъда в Горна Оряховица и Велико Търново. Това е част от ангажиментите ми като човек, който ще отговаря за изборите и човек, който през последните няколко месеца подготвя структурите за цялостната концепция на партията за предстоящия вот.

– Има ли ГЕРБ кандидат за президент?

– Тази тема в момента не е обсъждана в партията и не е на дневен ред.

Знаете, че най-важните избори за страната това са местните, които предстоят през есента. След приключването на местните избори и на база постигнатите резултати и това, което бихме могли да предприемем през следващата 2016 година, тогава вече ще дискутираме и ще търсим решение и за президентските избори.

Но към настоящия момент смятам, че е малко несериозно, ако говорим по същество за президенстките избори през 2016 г., а да разфокусираме вниманието си за местните избори, които са изключително важни за българските граждани.

– В чисто личностен план как гледате на забавянето на решението на ВКС по делото срещу вас и спокоен ли сте за бъдещето си?

– Не бих могъл да коментирам предстоящо съдебно решение и още повече, когато е свързано с мен.

Така че нека да изчакаме. Времето ще покаже кой е прав.

Единственото, което мога да ви кажа е, че винаги съм спазвал законите на Република България и винаги съм работил за държавата и в борбата ми срещу организираната престъпност по времето, в което бях вицепремиер и министър на вътрешните работи и на която поставях по-сериозен акцент./pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене