Сергей с 10 стъпки за нова Европа

20150613.adrorzuijo

Будапеща, Унгария

Ахим Пост остава дясна ръка на Станишев в ПЕС

Президентът на ПЕС Сергей Станишев препоръча на европейските леви 10 стъпки за нова Европа. Конгресът на ПЕС в Будапеща прие Пътна карта за прогресивна Европа на днешното си заседание. Станишев обяви пред своите и състава на ръководството на ПЕС. Генералният секретар на евролевите Ахим Пост ще продължи да бъде дясната ръка на Станишев през новия му мандат, пише „Стандарт“.„Европейските граждани сериозно пострадаха от кризата, предвид икономическата стагнация, високите нива на безработица, нарастващи неравенства и сериозните социални проблеми. Всичко това доведе до дълбоко разделение, което има риск да подкопае както благосъстоянието на гражданите, така и бъдещето на европейския проект; разделение между различните части на Европа и в рамките на нашите общества“, се казва в документа. Станишев настоява „за общи европейски решения и програма за реформи в ЕС за насърчаване на създаването на работни места и на растежа“. Като първо точка европеските леви определят създаването на повече работни места като спешен приоритет за целия ЕС с идеята, че „икономическите свободи не бива да имат превес над социалните права на европейския вътрешен пазар“.

„Призивът ни да се увеличат публичните и частните инвестиции е чут. За да гарантираме успеха на Европейския инвестиционен план, ще продължим да бъдем бдителни по отношение на неговото изпълнение, разширяване и реалното му въздействие за преодоляване на инвестиционните различия в ЕС“, се отбелязва още в Пътната карта за прогресивна Европа на ПЕС. Левите се обявяват и за зелен растеж – „борбата с климатичните промени и опазването на околната среда не е нито разход, нито бреме, а възможност“.

„Подкрепяме създаването на балансиран Енергиен съюз, с който да се гарантира доставката на чиста, безопасна, надеждна и достъпна енергия“, пише в документа. Европейските социалисти смятат, че кредитите са необходими в подкрепа на икономиката, особено за малките и средни предприятия. И още:“Прогресивни мерки като данъка върху финансовите сделки трябва да се подкрепят, за да се води ефективна борба с финансовите спекулации и да се насърчават дългосрочни инвестиции. Освен това трябва да лансираме отговорни данъчни политики и да създадем координирана и справедлива данъчна система, в която всеки изпълнява задълженията си спрямо обществото и всички допринасят за преодоляване на кризата“. От ПЕС са категорични, че цифровизирането на промишлените сектори и услугите предлага възможности за европейския бизнес да спечели и запази конкурентно предимство но заедно с това левите искат да гарантират сигурността на личните и корпоративните данни.

„Няма да пестим усилия, така че неравенството в заплащането и пенсиите между половете най-накрая да останат в миналото, така че жените да бъдат представени във всички сектори и на всички нива в икономиката и обществото и че се радват на същите социални права, каквито имат и мъжете“, казват в Пътната карта европейските социалисти. И са категорични че ще противостоят на всякакви форми на измама, злоупотреба и подкопаване на условията на пазара на труда и заплатите на национално ниво. В документа е застъпена и бежанската криза заради продължаващите конфликти вБлизкия изток и Украйна.

„Европа трябва да предприеме конкретни стъпки за да улесни достъпа на търсещите убежище до закрила в Европа, като определи общи и по-лесни европейски процедури. Драматичното положение в Средиземно море ясно ни напомня, че Европа е задължена да защитава живота и основните права на мигрантите и да ги защитава от всякакви форми на експлоатация“, отбелязват от ПЕС. Форумът на европейските социалисти в Унгария ще приключи в късния следобед.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене