С адреналин в кръвта и ентусиазъм, който с годините расте – 35 години СК “Прилеп”

DSCN9424-1024x768Един от най-старите клубове за екстремни спортове в България – СК „Прилеп” в гр. Гоце Делчев отпразнува 35-годишнината от своето основаване. За място на събитието любителите на адреналина и екстремните спортове избраха 60-метровата каменна стена в местността „Момина кула“, където много често тренират, когато не покоряват пещери, не летят с парапланери или не са на рафтинг, най-често по поречието на Места. За повода бяха дошли членове на клуба от Благоевград, Петрич и региона като показаха своите умения в скалното катерене и демонстрираха похватите си по спасяване на пострадал.

По трасето първи поеха Петър Гудев и Емилия Тренева, а малко по-късно на скалата „увиснаха“ благоевградчаните Красимир Каравелов и Илия Илиев – най-възрастният на събитието, който показа, че не отстъпва на младите и има още много неща да научат от него. За първи път в живота си по скалите се покатери един от най-новите членове на клуб „Прилеп“, петричанката Таня Бокчева, която пое по трасето умело подпомагана от Мартин Дишлянов.
Останалите наблюдаваха действията на шесторката от подножието на скалата, на която преди хилядолетия е имало римски наблюдателен пост. Там бяха председателят Атанас Хаджиев и един от най-опитните катерачи и съосновател на клуба Димитър Пейчев. На линия бе и първият алпинист в Гоце Делчев Славчо Кокошаров. За обоза се погрижи д-р Георги Мегданов, който изненада всички с торта, издържана изцяло в емблемата и цветовете на клуба. С интерес работата на „старите кучета“ следеше и един от най-младите – 17-годишният Томас Минов. С не по-малък интерес събитията наблюдаваха 8-годишният Николай и 5-годишната Мария, която заедно с майка си и баща си бе пристигнала специално за повода от Испания.
Единственият повод за съжаление по време на празника бе провалената първа част на програмата, която включваше и скокове с парапланер, отменени заради поривистия вятър. Неосъществените полети са повод отново да се съберат, коментираха „прилепите”.

DSCN9492

DSCN9706
„Не може да не се чувства човек радостен в подобен ден. Това е празник на всички, които обичаме екстремните спортове. Горди сме, че съществува клубът, а имаме ентусиазъм, който сякаш с годините става още по-силен. Когато основавахме нашия клуб не сме се замисляли за това как ще празнуваме 35-годишнината му, но сме искали да направим нещо, което да бъде трайно. Продължаваме да покоряваме нови предизвикателства и да търсим красотите, независимо дали са върху скалата, във въздуха или под земята. Не ни притеснява, че сме мокри, кални или с някоя и друга драскотина. Заради това отбелязваме своите празници сред природата, а не на някое лъскаво място“ – коментира председателят на СК „Прилеп“ Атанас Хаджиев.
Клубът е единствен по рода си в Югозападна България, който продължава да съществува. Членовете му планират следващата си експедиция. Тя ще бъде рафтинг по Струма или Места, за да бъде използвано все още пълноводието на реките.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене