Лъсна лъжа на наши олимпийци

олимпийци

Скандалът между родната федерация по шейни и Министерството на младежта и спорта се разраства. След като треньорът на предпоследния на Олимпиадата в Сочи Станислав Беньов – Георги Вергов, проплака, че не им се помага, Мариана Георгиева отвърна на атаката. От оглавяваното от нея министерство разкриха какви суми всъщност са отпускани на БФ по шейни. Оказва се, че Вергов лъже в твърденията си.

„Няма как да се получи развитие, при условия че ползваме стара шейна от най-ниско качество, осигурена ни от Международната федерация. Тя е латвийска, а най-добрите карат с австрийски и германски. Екипировката ни също е трагична. Нямаме гащеризон, нямаме дори анцузи на отбора. Целият ни бюджет за годината е 50 000 лева. Е, как да стане, за кое по-напред“, оплака се треньорът на Беньов.

Министерството на младежта и спорта реагира бързо и излезе със следното съобщение:

Във връзка с притесненията на шефа на БФ по шейни на улей и естествени трасета г-н Георги Вергов – едновременно и треньор на Станислав Беньов, адресирани и към държавата, пресцентърът на Министерството на младежта и спорта съобщава:

1. За четиригодишния цикъл на олимпийска подготовка на БФ по шейни на улей и естествени трасета федерацията е получила средства от държавата, както следва:

2010 г. –   69 617 лв.
2011 г. –   83 760 лв.
2012 г. –   67 560 лв.
2013 г. – 137 784 лв.
–––––
Общо: 358 721 лв.

2. За последната 2013 г. (предолимпийска подготовка) БФ по шейни на улей и естествени трасета е получила поисканата за материално техническо обезпечаване  сума от 9010 лв. Буди недоумение фактът, че за шейна са похарчени само  1272 лв., както сочат все още само копията на документите, с който е отчетена тази сума.

3. Министерството на младежта и спорта не по-малко, даже в по-голяма степен и преди г-н Вергов, има основание да ангажира вниманието с противоречивостта на гореизложените факти и числа.

4. Министерството на младежта и спорта няма законосъобразно основание да съучаства в планирането и разходването на финансови средства за дейност на федерацията и, разбира се, за подготовка и възстановяване на състезателите, съответно по принцип и в частност на федерацията.

Сигурни сме, че и г-н Георги Вергов не би могъл да отрече това.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене