Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов: Незаконните постройки в Гърмен не подлежат на узаконяване

449bc05e099c58891575c2e992050547След края на проверките в община Гърмен ще бъде решено къде да настанят ромите, останали без домове

След края на проверките в община Гърмен ще бъде решено къде да настанят ромите, останали без домове. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Минка Капитанова, кмет на община Гърмен. По думите й, за да могат да бъдат предприети мерки, за търсенето на нови жилища за ромите, проверките трябва да приключат. След което ще се проведат разговори с всички институции, както и с представители на агенция „Социално подпомагане“, за да се видим какво може да се направим и какви действия да бъдат предприети. Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създадения по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб ще търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

Незаконните постройки в Гърмен не подлежат на узаконяване, а само земят,а на която се намират. Това коментира за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин Бисер Михайлов, областен управител на Благоевградска област, относно информацията, че срещу 1,10 лева на квадратен метър незаконните жилища в ромския квартал на община Гърмен могат да бъдат узаконени. По думите на областния управител, нещата трябва да бъдат разграничени, веднъж по отношение на собствеността на земята и веднъж по отношение на законността на самата постройка, защото земята е едната част, а постройката – другата. „Когато има заповед за една постройка или сграда, че е незаконна, тя не подлежи на узаконяване. Това е ясно и категорично казано в закона, така че с протоколите и с тези заповеди на ДНСК в случая, когато е установено, че една сграда е незаконна, тя подлежи на премахване“, уточни Михайлов. Той допълни, че ромите могат да закупят земята, по установения в закона ред, като това става чрез обявяването на съответните места за продан от община Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене