Топ Преса: Аспарух Костадинов-Пухи: от „Евророма“ до ДПС – келепирът за него няма край…

001

За добре свършената работа (купуване на гласове, обещания за плащане на ток в циганската махала и какво ли още не…) политическият номад отдъхва на ДПС -разноски във вила на Попина лъка или в Дубай – както дойде…

Тома ХАРИЗАНОВ

В началото на 2014 г. лидерката на ДПС за общинитеСандански, Кресна и Струмяни, акушерката Пакизе Джамбазова, сдаде поста на съветника-бизнесмен Аспарух Костадинов-Пухи. Джамбазова 15 години бе начало на ДПС в трите общини. Тя бе общински съветник по времето на експредседателя в ОбС в Сандански Емил Муларов. В момента работи като здравен работник в с. Игралище, община Струмяни.
Новият лидер на ДПС Аспарух Костадинов е съветник в Общинския съвет в Сандански от листата на „Евророма”. Той е сред основателите на ДПС в курортната община. Костадинов има бизнес, собственик е на строителна фирма, стопанисва и пресевната на Стара гара и Дамяница.

002

През май 2014 г. ДПС лидерът на район Сандански е уличен в купуване на гласове в циганската махала. Общинският съветник, избран от листата на партия „Евророма”, преди да оглави партията на Местан, е агитирал предизборно в ромската махала, предлагайки по 20 лева на човек за правилно гласуване. Пухи обещавал на ромите да им оправи улиците, да ги уреди с работа по програми за временната заетост и че след изборите на многолюдните фамилии приоритетно ще се изплащат детски надбавки, без да им се създават пречки при попълването на декларациите пред социалните служители. Той е уверявал още, че за да стане това, с протекцията на ДПС ще се назначи специален човек, който ще се грижи за по-бързото предвижване на документацията. Пухи е агитирал и с предизборни материали, оставяни пред входовете на къщите в горния край на махалата. Там са основните нарушения, които са описани в сигнал на гражданин на Сандански, адресиран до РУП-Сандански. В него са твърди и че с цел да мотивира електората си, Пухи обещавал да извърши част от плащанията на тока на хората.

ДПС лидерът е брат на застреляния през 2004 г. Костадин Костадинов-Динко в близост до НДК. 30-годишният брат на Пухи намерил смъртта си по погрешка, твърдят ченгета. На всички избори в циганската махала на Сандански се завихрят скандали с купуване на гласове, припомнят местни политици. Според тях този няма да бъде единствен, понеже битката е ожесточена.
Това бе и поводът от бивши съпартийци Аспарух Костадинов и Тони Ангелов да станат най-големите врагове.

Аспарух Костадинов и Тони Ангелов влязоха в местния парламент като членове на една партия. Тони (по прякор Денис) е лидер на ПП „Евророма“, а Аспарух Костадинов-Пухи – втори в листата на същата партия. Днес вече те са разделени и са врагове, тъй като се борят за гласовете на хората от циганския квартал в града и живеещите в селата на община Сандански. Санданчани наричаха Коалиция за България на местните избори „Коалиция за баницата“. Аспарух Костадинов има висше образование и собствена строителна фирма, а Тони Ангелов работи към общината и отговаря за чистотата, заедно с Юлиян Динев, известен с прякор Маслинката. На местните избори, когато председател на ОбС беше Иван Туджаров, „Евророма“ успя да вкара 7 общински съветници от цигански произход, за което се водиха съдебни
дела в ОС – Благоевград. Имаше доказателства за големи нарушения – купуване
на гласове и недостиг на бюлетини. Съдът отмени резултатите и насрочи нови избори за местен парламент, в който влязоха само двамата от партията на Цветелин Кънчев. Тогава ДПС загуби и нямаше представител в ОбС, въпреки упоритата работа на лидера – медицинската сестра Пакизе Джамбазова. След това лидерското място на Пакизе се заема от Аспарух Костадинов, който премина в ДПС и бе номер 1 в листата на движението.

Разправията между бившите съпартийци ескалира на сесията на местния парламент в края на май 2014 г. – три дни след евроизборите в курортния град и в страната. Пред слисаните общински съветници и гости на заседанието хвърчаха обвинения за купени гласове, назначени или уволнени хора преди самия вот, за лица, които купували гласове, за пари, баници, за обещани ремонти и т.н…. Самият Тони Ангелов, явно огорчен от изборния резултат и най-вече от „изневярата” на Пухи, заплаши, че на следващата сесия ще докара роми в залата на Общинския съвет…

Така и стана. На сесията на 26 юни той докара тридесетина роми, но Пухи така и не се появи, като на сесията се спомена, че бил в Дубай, вероятно като награда от ДПС за добре свършена работа.

Ясен факт в нашенската действителност обаче е хамелеонската същност на редица български политици – и на най-ниско, и на най-високо ниво в йерархията на властта. Важен е келепирът, както се изразяваше един герой на Алеко Константинов. А келепирът явно е много съблазнителен, щом 700 българи от Сандански, по думите на Тони Ангелов, са се полакомили да гласуват за ДПС.

003

През лятото на миналата година в медиите се появиха снимки на луксозна 3-етажна вила. Според информациите тогава, там отдъхвал след бурните политически страсти общинският съветник и председател на ДПС в община Сандански Аспарух Костадинов-Пухи. Вилата се намира в живописната местност Попина лъка, на 18 км от курортния град. В близост до нея е известната вила „Водопада”, както и забележителният Дяволски водопад, с височина на пада 15 м.

Вилата на съветника от „Евророма”, който направи рязък завой и пристана на ДПС, е построена на мястото на парцел, закупен от стари граждани на Сандански. Построена е преди няколко години след края на активния летен сезон, т.е. за една есен, от основи до покрив и ключ, коментират санданчани! „Нали Пухи си има собствена строителна фирма! Какъв му е проблемът да построи просторна сграда за отдих на семейството?”, категорични са местните. От проверка става ясно, че вилата е узаконена в кратки срокове по съответния канален ред.

Аспарух Костадинов-Пухи е и спортист, и запален планинар, уверяват санданчани. Може би и затова на заседания на ОбС Аспарух е особено активен, особено по въпросите за спорта, строителството и обсъждане на имоти. Той възпитавал и децата си на спорт и туризъм. За отдиха на самите му деца пък се грижила майка му Наташа, която прекарвала цяло лято с внуците си в планината – на чист въздух и слънце.

Всички в града знаят, че Аспарух Костадинов е зет на зам.-кмета на община Сандански Васил Бабалев. В Сандански обаче той живее отделно от тъста си в жилищна кооперация, построена също от неговата строителна фирма. Кооперацията се намира край реката, в близост до пазара.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене