Общинска охрана и МВР – Благоевград раздават брошури в информационната кампания срещу телефонните измами

Служители на сектор „Сигурност, охрана и обществен ред” към Община Благоевград и служители на Първо районно управление „Полиция”- Благоевград започнаха активно да раздават брошури в Благоевград. Акцията започна от Градската градина и парковете „Даме Груев” и „Бачиново”. Екипът от специалисти се състои от двама полицаи и представител на общинското звено. Те информираха по- възрастни жители и гости на Благоевград, подаваха им брошурата и им обясняваха нагледно какви са сценариите, по които телефонните измамници работят и какви са начините те да бъдат разкрити.

„Чудесна инициатива. Браво на общината и полицията. Постоянно се говори и пише за телефонни измами, но те продължават да се случват. Трябва да се пазим от тези крадци и е много хубаво това, което правите”, похвали акцията един от спрените господа. „На мен внучката ми постоянно говори, че не трябва да вярвам на всеки, който се обади да иска данни на семейството или звучи подозрително. Ние, възрастните, бабе, сме много доверчиви, а не трябва, но това е защото ви обичаме”, обясни възрастна дама на общинския охранител. Тя дори взе повече листовки, за да раздаде и на нейни приятелки, за да се запознаят и те.

Брошурите, които раздават органите на реда в Благоевград, съвместно с общинското звено описват видовете телефонни измами, които са прилагани най- често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи” и „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира”, „Заем на познат”. Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъда взети пари от потърпевшия. В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях. Първото и най- важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно.

Разпространяването на брошурите ще продължи и по кварталите в Благоевград. Листовки са поставени и в Културно- информационния център на площад „Георги Измирлиев”, във фоайето на община Благоевград, в полицията и други обществени институции в града.

informacionna-kampania-tel-izmami informacionna-kampania-tel-izmami-2 informacionna-kampania-tel-izmami-3 informacionna-kampania-tel-izmami-4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене