Министър Ангелкова в Сандански: „Общините, които искат да развиват здравен туризъм имат нашата подкрепа”

_thumb (2)

Втори годишен конгрес на Български съюз по балнеология и спа туризъм – Сандански

За два дни Сандански е домакин на годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, с председател Стефан Шарлопов. Конгресът, който миналата година се проведе в гр. Хисаря е с подкрепата на Община Сандански и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Първият ден бе официално открит от заместник кмета на община Сандански Младен Тимчев, който сподели гордостта си, че именно в Сандански се провежда един такъв важен форум. На официалното откриване присъстваше и министърът на туризма Николина Ангелкова, която каза, че е готова вече първата Наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове и е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

Министър Ангелкова сподели, че чрез тази наредба ще се прекрати практиката всеки хотел с басейн да се рекламира като СПА център. Председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов подчерта, че българската спа индустрия вече е на много високо ниво и спокойно и без да се срамуваме можем да посрещаме туристи от цял свят. Жоао Барбоса – маркетинг и ПР мениджър на Европейската спа асоциация каза, че всички държави в Европа, които предлагат качествени спа услуги имат нещо общо, което е водата. Той още добави, че мисията е да се обединят курортите, които са свързани с опазване на здравето за една още по-мащабна реклама и повишаване качеството на услугите.

Вторият ден бе открит от Д-р Сигрун Ланг – почетен председател на ЕСПА и два пъти кмет на Баден Баден. Кметът на курорта Карлови Вари в Чехия Петър Кулханек отправи няколко препоръки към всички, занимаващи се с туризъм, а именно да се увеличи кръгът на предлагани услуги според модерното време и начина на живот, като например предлагане на специални менюта за вегетарианци, вегани и пр.

Кметът на Банио ди Романия – Марко Бачини сподели добра практика за своята сравнително малка община и създаването на нов атракцион, ориентиран към семействата с малки деца, а именно измислянето на атрактивната история за гномчета, скрити в техните гори, за които общинската администрация прави къщички с пощенски кутии, в които всички деца пускат свои писма, и на следващата година се завръщат отново в Банио ди Романия, за да си проверят имат ли отговор, които се пишат лично от общината. Презентация за Поморие представи и неговия заместник кмет, а за община Сандански, която е домакин Младен Тимчев представи всички проекти, които реализира общината за подкрепа и развитие на основния икономически отрасъл – туризма.

Конгресът ще завърши с церемония по връчване на Наградите за иновации на БУБСПА.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене