Без категория

РУСНАЦИ ТОЧАТ МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА ДОБРИНИЩЕ

хотели1

Руснаците вдигат хотели в Добринище, уж за да го развият, а днес точат ресурсите му.

Над 20 комплекса са построени в курорта, уж за заради интереса на туристите, а намесват схеми за пране на пари?

хотели2

Поредният руски инвеститор строи огромен хотелски комплекс в курорта Добринище. Вече над 20 хотела са вдигнати в планинското градче през последните години, за да посрещат гостите му. Заради Пирин планина и множеството минерални извори инвеститорският интерес продължава да е много сериозен към населеното място.

хотели 3

В планинското градче има хотелски комплекси за всеки джоб – от по-скромните семейни хотели до луксозните, които са 4-звездни.

състав на минералната вода

Минералната вода води хора от целия регион насам, защото лекува куп болежки, хвалят се жителите на Добринище. Доста туристи, най-вече чужденци, пътуват до Добринище от Банско, за да се потопят в термалните извори, градът е само на 7 километра от зимния курорт.

„По това време почти всички хотели и частни квартири са пълни. Проблемът е, че няма сняг, но се надяваме, че скоро ще има. Съвсем скоро руският бизнесмен Борис Ножкин ще открие хотелски комплекс и къщи за гости с 350 легла. Все повече са гостите на града ни”, казва кметът на Добринище Китан Галчев.Слуховете обаче носят че Ножкин е разследван за пране на пари в родната си страна, а днес е решил да прави същото и в България точейки ресурсите на нашите курорти.

Той уточни, че има проект за развитие на ски зона над курорта. Реализира ли се тази идея, то тогава населеното място ще стане една туристическа дестинация заедно с общинския център Банско. „Това ще доведе още повече туристи в града ни. Затова и много инвеститори наливат парите си тук. Те са наясно, че перспективата пред Добринище е да стане в бъдеще европейски целогодишен курорт”, твърди още градоначалникът.

Добринище-център

Град Добринище се намира в планински район, на 850 м. надморска височина с гледка към три от най-впечатляващите планини – Рила, Пирин и Родопите..

минерални извори

Градът е обявен  за балнеоложки курорт заради прочутите си 17 минерални извора с температура от 30-43 градуса.

Всичко това звучи чудесно, но жителите на града не са доволни от своя кмет Китан Галчев.

минерална баня

От месец хората в Добринище не посещават градската минерална баня, оплакват се, че водата е много студена. Шушукат помежду си, че кметът е дал минералната вода на  почивното селище „Лира Термал Ризорт ”, собственост на един от двамата руски инвеститори в Добринище. Наскоро са направени и нови шахти зад банята и е асфалтирана улицата, която води към входа на „Лира Термал”. Селището е разположено на площ от 18 000 м2. В интернет  рекламата на комплекса  гласи: „Балнеологичната част – ще бъде обособена отделно със самостоятелна рецепция. В нея ще се разполагат масажна част, парна баня и сауната, физиотерапия, басейн с минерална вода с температура 39-40 градуса с размери 18 метра дължина и 8 метра ширина, детски басейн също с минерална вода”.

Наш екип бе там, за да се запознае с хорското негодувание и техните съмнения. Възрастните хора, които цял живот са ползвали лековитата вода, казват:

„Чедо, едно време одехме на бане да се покапеме, да се стоплим, да ни бега настинката, а са, ако идем на бане, че умрем от студ. Там водата е студена, я виж и тая табела е сменена, преди и градусите ги писуваше… Незнам, незнам, чедо, к’во наприя с тая вода”.

Разбираме и от възрастен мъж, че кметът е назначил на работа в банята сестра си Малинка Златинчина, а негов първи братовчед Малин Галчев е собственик на хотел „Македонска кръчма” и ползва част от двора на банята. Съпругата на Китан, Мария е собственичка на аптеката в Добринище. За нея хората са с много добро мнение, давала им лекарства на версия.

„Она Марето е убав човек, ама, че ни уморат с тая студена вода, за това кмето я скри да зиаме апчета от аптеката му”.

Други споделят, че искат да блокират входа на кметството и да не допуснат Китан Галчев на работното му място. Искат обяснение от него, къде е отишла топлата им минерална вода. Но се страхуват, не вярват, че са единни и дали всички ще се съберат пред кметството.  Те мислят, че кметът иска да няма посещаемост в банята, за да може да я обяви в несъстоятелност и да я продаде.

Входният билет за банята е 1.50 лв. За пенсионери – само 60 стотинки, а за деца до 6 години е напълно безплатно.

Хората разказват и за още един руски милионер, който крал от друг минерален извор близо до лековития „Сребърен извор”, който се нарича така, защото водата от него е много богата на сребърни йони. Среброто пък има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Руснакът е собственик на новата пекарна, която е открита по време на мандата на Китан Галчев.

 „Ice Entertainment”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене