Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ Елка Божикова пред вестник ГРАДЪТ навръх 95-годишнината на гимназията: Една институция живее, когато си пази традициите, ритуалите, знамената!

Без име
Детския лик на Симеон Втори откриха под таен слой на училищното знаме на гимназията

075

Детския лик на Симеон Втори откриха под таен слой на училищното знаме на ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев. Това разкри публично за първи път директорът на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев Елка Божикова на специална пресконференция с местни представители на медиите, по повод 95-годишния юбилей на учебното заведение. Реставраторът от благоевградския музей, Илия Борисов случайно открил втория слой на старото училищно знаме, което му било предоставено да бъде освежено за отбелязването на юбилея. Под втория слой на знамето бил разкрит детският лик на Симеон, около 2-годишен и надписът „Смесена гимназия: Княз Симеон Търновски“ – Неврокопъ. Знае се, че в периода 1937 – 1944 година е бил патрон на училището.

Да отбележат вълнуващата годишнина на тържеството бяха поканени всички бивши учители и ученици, реализирали се високо в обществото, благодарение на солидното образование, получили в престижната неврокопска гимназия.

23

Отбелязването на годишнината започна с полагане на венци пред паметника на патрона на града Гоце Делчев в знак на преклонение пред паметта и делото на революционера. С внушително шествие на ученици от шести до дванадесети клас, настоящи и бивши учители и ученици, участниците в празненството се отправиха към Дома на културата.

bojikova_nova

В кратка ретроспекция директорът Елка Божикова разказа за славната история на училището, наследник на прочутата Серска мъжка гимназия. Тук директорът Божикова връчи специални отличия, награди и дипломи на ученици със забележителни успехи в национални конкурси и състезания, допринесли за издигане авторитета на гоцеделчевската гимназия.

Честването на 95-годишнината на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев приключи с тържествен учителски съвет.

Елка Божикова, директор наПМГ „Яне Сандански”: – Тази находка е уникална! Тя е ценност не само за гимназията, а и за нашия град, за района. За мен беше изключително интересен целият път, който извървяхме.

В началото на есента през изминалата година аз, съвместно с екип колеги историци, решихме, че е време да възстановим старото знаме. Изобщо не сме предполагали, че то има долен пласт, по-стар, като идеята беше да го изложим трайно, на място в гимназията, така че учениците всъщност да бъдат съпричастни. Поканих на кафе г-н Думанов с идеята да помислим, не изобщо за цялостното спонсориране на знамето, а по-скоро за това, че ние се обръщаме към наши бивши възпитаници и хора с отношение към училището, за дарителство по отношение на предстоящите неща, които предстоят да открием… Бях изключително изненадана, когато в този разговор той каза: „Аз съм силно развълнуван и смятам, че ще направя личния жест да финансирам изцяло това да се възстанови старото знаме на гимназията!”

Какво го е накарало? Той ще каже сега с няколко думи.

11

Росен Думанов, предприемач: – Аз имах късмет, че съм бил първият, на който предложихте и решението ми беше спонтанно. Настръхнах като чух историята на знамето и на секундата взех решение, че ще финансирам реставрирането на знамето. Това е, в общи линии – емоцията! Нищо друго – само емоция!

1212

Елка Божикова, директор ПМГ „Яне Сандански”: – Това за нас беше един от многото разговори с бивши възпитаници на гимназията, които показват особено отношение, чувствителност към времето, прекарано в това училище, и успоредно с това – сантиментът, че то продължава да бъде това, което е било във времето. Една институция живее, когато си пази традициите си, ритуалите, знамената си! Горди сме, че вече имаме най-старото знаме! Тук е мястото да ви кажа, че знамето с лика на Симеон е осветено – записано е в летописната книга, през 1940 г. официално.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене