Борисов целуна ръка на папата (СНИМКИ)

20150523.jkrmsgssdi

Премиерът дари Франциск с камък от гроба на Иван Рилски

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети днес от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа, съобщиха от правителствената пресслужба.Българският премиер разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана. Министър-председателят Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

91

92
Министър-председателят поднесе на папа Франциск подарък с изключително духовна стойност. По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Свети Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата.

93
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Като подарък от премиера кардиналът получи изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене