Икономическа полиция се захваща с матурите

румяна бъчварова

Икономическа полиция ще разследва скандала с изтеклите отговори на матурите. Това каза пред журналисти Румяна Бъчварова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи по време на церемония по награждаването на отличили се преподаватели и курсанти от Академията на МВР.

Без образование не можем да се развиваме като държава и нация. Нуждаем се от образование, което да отговаря на актуалната обстановка, в която живеем, каза още тя.

Това каза Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи, предаде Агенция „Фокус“. „Има анализи и данни, които показват, че един от трите основни фактора, способни да осигурят растежа на българската икономика, е именно образованието.

За това задачите пред нас са много големи и отговорни“, посочи министър Бъчварова. Тя разказа, че през 1889 година, тогавашният министър-председател Стефан Стамболов е бил първият, който е предложил на Народното събрание да се приеме специален закон за полицейското образование. „Основният смисъл на този закон е, че за да упражняваш тази професия и да заемаш конкретен пост, трябва да си завършил курс. Значението на полицейското образование остава изключително важно и днес. Успехът на държавата ни не може да се осъществи без образованието и без хората, които работят в сектора на сигурността“, допълни още министър Бъчварова.

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че на Държавния зрелостен изпит по български език и литература вчера са се явили 52 886 ученици.

Във връзка с този случай министърът на образованието и науката Тодор Танев посочи, че министерството ще предприеме всички необходими мерки за установяване на случилото се и ще има наказания за всички виновни. Той категорично заяви, че не може да се говори за отмяна на резултатите от зрелостния изпит.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене