В Перник ще бъде даден курбан за здраве, по повод 3-та годишнина от земетресението

На 22.05.2015 г. – петък, от 10:00 часа пред храма “Св. Иван Рилски” ще бъде даден курбан за здраве, по повод 3-та годишнина от земетресението в Перник, сполетяло ни на същата дата през 2012 година.

Grigorii
Водосвет и молебен за благоденствието на перничани ще отслужат свещенослужителите от храма.
В службата се очаква да се включи и Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий – викарий на Софийската света митрополия.
Всички граждани са поканени да се включи в молебена, който се осъществява с подкрепата на Община Перник.

Пернишкото земетресение е поредица от сеизмични трусове, които започват на 22 май 2012 г. в 03:00:33 часа. Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 км. северозападно от центъра на град Перник. Началните информации са за земетресение с магнитуд 5,8 – 6,0, но по-късно тези стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6
Според немски учени от института по геофизика в Потсдам, се наблюдава пряка връзка между земетресенията в Пернишко и случващите се по същото време земетресения в Северна Италия. Според тях трусовете са били по дължината на една и съща граница между Африканската и Евроазиатската земни тектонски плочи.
Българските учени от БАН отричат каквато и да е връзка между двете земетресения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене