Земеделска професионална гимназия развя българския флаг в Тоскана, Италия

IMG_7211Екипът на гимназията, включващ петима ученици и четирима педагози, се завърна от Италия. Посещението ни в градчето Волтера бe свързано с финална работна  среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство“ – училищни партньорства, секторна програма Коменски към програма „Учене през целия живот“.IMG_7168

По време на шестата, последна среща между 11 училища от 10 страни  бе направена количествена и качественна оценка на проекта. През тези две години ние сме били заедно един месец /30 дни/. В работните срещи са участвали 205 учители и 222 ученици. Създадени са повече от 66 презентации по темата „Европейско гражданство“, изграден е виртуалн музей „Седем чудеса“ (http://museum.magicbricks.eu/). Написаните истории по картина на Ботичели, Веласкес и П.Кройер,  историите на тема „Дори и стените говорят“, на база на кореспонденция между ученици и задържани бяха издадени в отделни книги. Представено бе досие с казуси за правата на лишените от свобода с ученически коментари  и разсъждения  за тяхното достойнство и правото им на  рехабилитация, направени във Фейсбук, страница  Magic Case Study. Дейностите, свързани с гражданството, се събраха в   общо портфолио. Бяха създадени 11 изскачащи книги, по една за всяко училище.  Издадените материали, включващи общия труд на учениците от партньорските училища,  са доказателство за  доброто сътрудничество, за придобити и усъвършенствани умения за учене в междукултурна среда.IMG_7363

Финалната среща ни даде възможност да присъстваме на  откриването на изложбата „Вълшебни тапети“. Думите солидарност, равенство и мир вдъхновиха учениците да нарисуват картини, които,  обединени в тематични тапети, се превърнаха в поредното доказателство за ефекта от екипната работа.

Посещението на затвора във Волтера от учителите и участието на учениците  в ателие за обработка на алабастър, ателие за изработване на изскачащи книги и изделия от хартия и  гранчарство, бяха интересни и впечатляващи.

Посетихме Пиза и се опитахме да изправим наклонената кула,  разходихме се в Лука, родния град на Пучини и посетихме  Сасо Писано, уникално място с гейзери, от които на интервали изригва на голяма височина фонтан от вряща вода и пара. Природната даденост се използва като геотермалната енергия се превръща в електричество, а врящата  вода и парата от гейзера –   в средство за отопление. Варовикът и другите минерали се използват в строителството.IMG_7167

Времето, прекарано в Италия с приятели, сред крепостни стени, тесни улички, катедрали, сред много и подбрани с вкус цветя по балкончетата и дуварчета, край магазинчета и работилнички, където може да се види обработката на алабастър по стара технология, бе малко,  но достатъчно, за да усетим чара на Италия от вчера и днес.

Тръгнахме си за България с прекрасни спомени и нови приятелства.IMG_7323

Участници в среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство” дейност „Училищни партньорства” секторна програма Коменски, програма „Учене през целия живот” :

  1. Емил Терзийски – директор
  2. Ваня Гоцева – помощник- директор, административно-стопанската дейност
  3. Дина Кирилова – координатор по проекта, главен учител по информатика и ИТ
  4. Румяна Терзиева-Ханджийска – учител по английски език
  5. Цветелина Арнаудова – ученичка от 10 клас
  6. Габриела Пехливанова – ученичка от 10 клас
  7. Андон Пъхлев – ученик от 11 клас
  8. Надя Манджовска – ученичка от 11 клас
  9. Веницслава Узунова – ученичка от 11 клас

PS – Дейността се финансира по линия на Програмата за учене през целия живот. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене