Бившият кмет на Разлог Любен Татарски лъсна в списъка на Цветан Василев, експертката Вера Ахундова: Може би титуляр на 2 депозита е бившият шеф на затвора в Бобов дол Милети Орешарски

108-01-07-татарскиНачалникът на кабинета на земеделския министър Любен Татарски, който е бивш депутат и екскмет на Разлог, се появи в списъка на злополучния банкер Цветан Василев.

„Татарски е бил наш депутат и е ходил там, но вече не е депутат“, коментира примиерът Бойко Борисов по повод получените от медиите списъци с посетители в кабинета на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. По думите на Борисов той и важните хора в ГЕРБ, с които е говорил, нямат отношения с КТБ и не са ходили в банката. „Нито веднъж някой не ме е питал мога ли да ходя там и аз да съм казал „да”. Щях да понеса отговорност, ако съм казал „да”, и щях да кажа, да, пратих го по тази тема“, коментира Борисов. Попитан откъде е знаел толкова рано, че в списъците няма хора на ГЕРБ, премиерът каза, че са му се обадили и са му казали, но не уточни кой.

108-01-07 милети оршарски

По повод получените от медиите списъци с посетители в кабинета на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев Борисов гарантира, че той и важните хора в ГЕРБ, с които е говорил, нямат отношения с КТБ и не са ходили в банката.

Въпреки че Татарски не е депутат, отново е на ключова позиция в държавата, а именно – началник на кабинета на земеделския министър Десислава Танева.

108-01-07 Вера_ахундова

Преди няколко години, когато все още беше депутат, се появи информацията, в която се казваше, че разследване срещу екскмета на Разлог и депутат от ГЕРБ Любен Татарски е приключило с доказателства, уличаващи го в далавери и злоупотреби с власт, припомнят запознати с делата на Татарски. Любен Петров Татарски е бил разработван от дирекция „Противодействие на корупцията” в ДАНС по линия на незаконно финансиране на политическите партии и злоупотреба с финансови средства в общините. Същият е бил заведен на оперативен отчет като обект на Дело за оперативна проверка (ДОП) с псевдоним Брокер в рамките на Групово дело за оперативна проверка „Лабиринт” (продължение на публично известното дело „Лиани”) с оглед налични данни за незаконно разпореждане със средства на община Разлог.

84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са „изметени“ преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат. Така обобщи Вера Ахундова – бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение „Ние, гражданите“, списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия. Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример – когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като „съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър“. Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

108-01-07 Борисо

Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева – те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. – изтеглени са преди закриването на банката. Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски. „Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртени до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии 500 млн. са на ДПС“, обясни Ахундова. От 18 сметки на БСП 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е „брат на премиера“. Тук Ахундова каза, че не може да поясни дали става въпрос за двама братя, или за 2 депозита на брата на Пламен Орешарски – Милети, който е бивш шеф на затвора в Бобов дол.

Снимки:

1. Любен Татарски

2. Милети Орешарски

3.  Вера Ахундова

4. Бойко Борисов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене