Вероника Николова, председател на сдружение „Диабет“- Благоевград:

Проф. Миланов ще стане причина да се повиши процентът на отрязани крайници!

На вниманието на:
проф. Н. Данчев,
Председател на НСЦРЛП
Д-р П. Москов,
Министър на здравеопазването

С т а н о в и щ е

от сдружение „ДИАБЕТ” – Благоевград
Относно: Стартирана процедура по спиране на реимбурсацията на продуктите за диабетно стъпало – продуктите с алфа-липоева киселина

Veronika

Във връзка със стартираната процедура по спиране на реимбурсацията на продуктите с алфа-липоева киселина, сдружение „ДИАБЕТ”- Благоевград изказва следното становище: Считаме, че продуктите с алфа-липоева киселина да продължат да бъдат част от реимбурсираните медикаменти за диабетици. Сдружение „ДИАБЕТ” – Благоевград застава зад диабетиците от Благоевград и региона, както и диабетиците от цяла България и отстоява исканията им във връзка с необходимостта от достъп до качествена и модерна профилактика и лечение за болните с диабетна полиневропатия в България.
Процедурата по спиране на реимбурсацията на продуктите за диабетно стъпало – продуктите с алфа-липоева киселина засяга интересите на поне 15 000 диабетици у нас. Около 138 души годишно претърпяват ампутация поради диабетно стъпало. Според специалистите загубата на сетивност при пациентите с диабетна сензомоторна полиневропатия е отделен и самостоятелен рисков фактор – нараняванията по краката могат да останат незабелязани и да доведат до улцерация, тежка инфекция и ампутация в по-късен етап.
Необходимо е такива пациенти да бъдат своевременно диагностицирани и подложени на патогенетично лечение на диабетната полиневропатия, включително формите с отпадна симптоматика и загуба на сетивност.
Патогенетичното лечение с алфа-липоева киселина може безопасно да се прилага дълго време, забавя прогресията на диабетната невропатия и намалява не само болката, но и загубата на сетивност в клинично значима степен.

В крайна сметка осигуряването на патогенетично лечение на диабетната полиневропатия се явява мярка за вторична превенция по отношение риска от развитие на улцерации, инфекции и ампутации на крайници при пациентите със захарен диабет и диабетна невропатия.
Това би спестило значителни разходи за здраве и болнично лечение при тези пациенти. Изчислено е, че разходите за лечение на невропатията в първата година, както и разходите за лечение на стандартна неинфектирана улцерация са до 10 пъти по-малки, отколкото разходите за възникналите усложнения в последващите години. Към това трябва да се добавят и индиректните разходи и загуби поради загубена трудоспособност и инвалидизация.
Много от 15 000 пациенти, които засяга спирането на реимбурсацията, попадат в групите с повишен риск от ампутации.
Считаме, че спирането на реимбурсирането на тези медикаменти ще доведе до това, че много диабетици няма да могат да си позволят продължаване на лечението и това ще увеличи броя на хората, които ще получат рани, язви и ще стигат до ампутации.
Сдружение „ДИАБЕТ” – Благоевград настоява продуктите с алфа-липоева киселина да продължат да бъдат част от реимбурсираните медикаменти за диабетици. Надяваме се нашите искания да се вземат под внимание при решение на посочения казус.

Вероника Николова:
Председател сдружение „Диабет“- Благоевград

Това, беше статуса в социалната мрежа на Вероника Николова. Разказвал съм за нея в предни издания на „Топ Преса“.
Зачудих се какво става и реших да проверя, за какво точно става въпрос.

Вероника, защо си постнала този статус в профила си, във Фейсбук?
– Постнах го, защото касае пряко мен и всички диабетици, които имат като усложнение диабетна полиневропатия.

Какво представлява това усложнение?
-Едно от най-честите и най-разпространени усложнения на диабета е диабетната полиневропатия. Наблюдава се при 70 % от болните с диабет.
Най-често се уврежда периферната нервна система- нервите на долните крайници. Появяват се сетивни, двигателни, рефлексни нарушения. Появяват се изтръпвания, слабост в крайниците, асиметрия в кожната температура, сухота на кожата, пигментни петна,язви по стъпалата и др. Причината за това е задебеляването на стените на капилярите, което води до тяхното стесняване, а от там и неправилно оросяване и кръвоснабдяване в периферните кръвоносни съдове.

И сега какво? От написаното становище, става ясно, че изваждат от списъка с реимбурсирсация лекарства, които са важни за диабетиците.
– Да, така са решили.

Кой е решил?
– В началото се опитаха да настроят диабетиците срещу ендокринолозите, които ги лекуват, но след проучване се оказа, че не гилдията на ендокринолозите, а един единствен човек решава съдбата на 15 000 диабетика, сред които съм и аз самата.

Ще кажеш ли името му?
– Да, защо не? Това е професор Миланов- невролог. Той отдавна роптае срещу медикаментите с алфалипоева киселина, и най- накрая успя да постигне своето.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене