ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ В БАНСКО

nosht-muzei-004В Европейската нощ на музеите всички музейни обекти в Банско бяха с отворени врати за жителите и гостите на планинския курорт. До полунощ не спря потокът от посетители, желаещи да се докоснат до богатството на културно-историческото ни наследство.

Тъмнината на вечерта бе разпръсната от грейналите багри на женски празнични костюми от Югозападна България, от блясъка на накити, представени в хармонична цялост в изложбата „Момина руба“ на Регионален исторически музей – Благоевград. Композицията е допълнена с великолепни местни тъкани и писани сандъци от фондовете на Музейния комплекс.

Изложбата бе оживена от танците на прелестните „Бански фукли“ и стоплена от неповторимите тукашни песни в изпълнение на Младежка фолклорна група с ръководител Атанас Янчовичин и Женска певческа група с ръководител Надежда Хаджиласкова.

Румяна Хаджиева, главен уредник в РИМ Благоевград, откри експозицията с думите: „Удивителният усет за композиция, ритмика и съзвучие на багри, въплътени в народните костюми, както и неподправеното достойнство, почти достолепие, с което са носени, будели възхита у не един пътешественик или изследовател, а днес негласно, но гордо им отреждаме място до символите на Род и Родина. Така, столетия наред, в образи и форми, в багри и мотиви българите въплътяват онази особена, дълговечна и животворна естетическа чувствителност, която днес наричаме етничност и, която вярвяме, че ще ни надживее“

nosht-muzei-001

nosht-muzei-002

nosht-muzei-003

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене