Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Дебатът по вота на недоверие: Чия е вината за състоянието на сектора „Сигурност“

За разлика от първия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, когато дебатът не се състоя, защото ГЕРБ бламира собственото си искане за оставка на кабинета и на фона на втория вот, преминал главно в процедурни хватки между управляващи и опозиция, третото искане на оставката на кабинета за провала в сектора „Сигурност“премина по всички парламентарни правила. Дебатът по внесения от ГЕРБ вот на недоверие продължи близо 5 часа.

“Сега”

И трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока от 1 юли

Ново напрежение се очертава в енергетиката, след като стана ясно, че трите големи енергоразпределителни дружества ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ ще поискат от енергийния регулатор значително повишение на цените от 1 юли. Първите две от тях вече обявиха конкретни проценти – минимум между 7 и 9%. В ЧЕЗ все още правят разчети, но неофициалната информация е, че също ще се иска поскъпване.

Въпреки европрепоръките новият изборен кодекс ще важи за евровота

Новият изборен кодекс не може да важи за европейския вот, защото изборното законодателство не бива да се променя поне година преди гласуването. Тази категорична позиция заявиха ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа. Това означава, че „кодексът на Фидосова“, както го нарече преди дни зам.-шефът на парламента Мая Манолова, няма как да бъде отменен три месеца преди 25 май.

“24 часа”

Скандал кой контролира българската прокуратура

Скандал с обвинения кой се опитва да налага политическа воля и контрол над прокуратурата се разрази днес.

Началото даде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, срещу когото прокуратурата е повдигнала 3 обвинения.

“Стандарт”

Наши студенти бягат от Острова

Великобритания вече не е рай за студентите ни. След като на Острова замразиха кредитите за българи и румънци, на над 6000 младежи може да им се наложи да прекъснат обучението си, алармира британският „Джърнал“. „Как да си платим таксите, като ни спряха парите?!“, жалват се наши пред медиите. „За последните 3 месеца е замразено финансирането на 7448 български и румънски студенти, като на 853-ма плащанията вече са възстановени“, уточнява пред „Джърнал“ британският министър на университетите и науката Дейвид Уилетс.

7 млрд. загубили банките от кризата

Около 6-7 млрд. лв. са загубите на българската банкова система от 2008 г. насам заради кризата. Това заяви шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, като изрази надежда, че част от тези загуби ще се компенсират с излизането от кризата. Цената на кредита сега е сравнима и дори по-ниска от тази преди 2008 г., поясни още Хампарцумян. Той добави, че през 2013 г. сериозно са нараснали депозитите. Левон Хампарцумян предрече драматични трансформации в банкирането в следващите пет години, имайки предвид новите технологии за разплащания.

“Труд”

Правителството дава 18 млн. лв. за бъдещи медици

Правителството ще отпусне допълнително 18 млн. лв. за капиталови разходи по обновяването на учебно-клиничната база на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Държавата ще направи инвестиция днес, за да получим инвестиция утре в лицето на бъдещите млади медицински кадри“, се казва в предложението за пренасочване на средствата.

Заради блокадата на тирове по границата – по-скъпи цветя за Св. Валентин

Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция и в складове в южната ни съседка заради “войната” между превозвачите от двете държави, съобщи Би Би Си. Китките трябвало да бъдат доставени в 40 европейски държави за празника на влюбените Свети Валентин, но сега вехнат заради проблемите с транспортните разрешителни и блокадата на българо-турската граница.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене