След 7 години разследване! Обвиниха ексбанкерката Р. Кошутарска от Дупница, раздала на подставени лица 7 необезпечени кледита за 918 300 лв.

темида

Обвинителен акт за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу дупничанката Рилка Кошутарска, бивш управител на местния клон на банка „Алианц”, внесоха от държавното обвинение в Кюстендилски окръжен съд. Срещу ексбанкерката е повдигнато обвинение за даването на седем необезпечени кредита на стойност 918 300.00 лв. от банковия клон, който управлявала, като за престъплението законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Разследването срещу Кошутарска започна през 2008 година, когато тя бе уволнена, след като при вътрешна проверка е установено, че е раздала почти един милион лева на фирми и частни лица, без да спазва правилата за банкови операции. Престъплението било разкрито малко по-рано, но от банката направили първо вътрешно разследване, след което предали документацията на прокуратурата.

Сумата от 918 300.00 лв. е източена от банка „Алианц” чрез отпускане на кредити на подставени лица срещу залог на несъществуващи скъпи вещи, установили разследващите. Те даказали, че при отпускането на кредитите са били фалшифицирани документи, удостоверяващи, че вещите са оставени на съхранение във фирми, които обаче не съществуват. В схемата са замесени фирми на лица от ромски произход, издават разследващите. В прокуратурата има и частни жалби от лица, които твърдят, че са ползвани личните им данни за изтегляне на кредити.

Деянията на Кошутарска, описани в обвинителния акт на прокурор Владимир Мицов, са от от 2007 г. и 2008 г. Според обвинителния акт бившата банкова шефка Кошутарска сключвала договорите за банков кредит и правела уговорката с кредитополучателите за получаване от нея на почти цялата сума по договора, която тя следвало да погасява. В обвинителния акт е описано и че Кошутарска е молила определени лица за намиране на фирми, на които да бъдат отпускани кредити, при положение че тя получава сумата по кредита срещу възнаграждение за посочения в договора кредитополучател.

Заради пропуски в постановлението за привличане и допълнителни указания от съда по обвинителния акт очакванията са насрочването на делото да стане в началото на следващия месец.

Според близки на бившата шефка на дупнишкия клон на търговска банка „Алианц“ Кошутарска от 2008 година си е наложила пълна изолация и живее като отшелник във вилата си в село Блатино.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене