Повече от 12 часа Сатовча пя, танцува и се весели на своя празник – 6 май

main_b

Повече от 12 часа продължи празникът на община Сатовча вчера, като на площада в селото се веселиха стотици хора, които се радваха на изпълненията на фолклорните състави от читалищата от почти всички населени места, гост изпълнителите и най-вече на най-малките сатовчански таланти от детската фолклорна група и учениците от местното  училище.

Празникът на община Сатовча завърши късно вечерта с концертите на местния млад талант Милко Доленски, известния оркестър от Гоце Делчев „Щуро Маке“ и солистите му, като овациите на публиката обра и местният изпълнил, учителят Наум Странджев.

Фоерверки и мощна заря озариха късно снощи площада и цялото село Сатовча, с която тазгодишният празник бе закрит.

Хубавото време през вчерашния ден позволи на пъстрия площад на Сатовча много приятели и гости на общината да изпълнят и заведения в центъра, за да побъбрят на чаша кафе и студена бира.

И тази година празникът на община Сатовча премина под патронажа на кмета Арбен Мименов, който издигна националния флаг и даде старт на тържествата, които бяха уважени и от останалите живи местни ветерани от войните.

На празнично украсената сцена пред читалището със свои изпълнения се представиха самодейци от Годешево, Туховища, Слащен, Вълкосел, Плетена, Кочан, Вълкосел, Ваклиново и други населени места в общината. Те представиха и красивия гергьовденски обичай с много песни и зелени люлки, на които според традицията на Гергьовден се люлеят за здраве и късмет както децата, така и възрастните.

Самодейци от Малево, община Чепеларе, поздравиха също със свой концерт сатовчанци по случай празника.

Голям интерес пожънаха и изложбите на етнографски предмети и картини от местната „Музейна сбирка”, изложените предмети и картините на местни творци, както и на кулинарната изложба, с която се представиха местни производители на храни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене