Без категория

Проф. д.н. Иван Кочев получи почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ЮЗУ

image1Днес Ректорът на Югозападния университет проф. д.н. Иван Мирчев връчи почетното звание “Доктор хонорис кауза” на един от най-ярките съвременни диалектолози в Република Македония – Иван Кочев. С титлата лингвистът бе удостоен в месеца на българската писменост и култура по предложение на Филологическия факултет и с решение на Академичния съвет на Университета.

На тържествената церемония присъстваха студенти, преподаватели и почитатели на проф. Кочев.

Животът и приносът на Иван Кочев в областта на българистиката, балканистиката и славистиката представи деканът на Филологическия факултет – проф. д-р Антони Стоилов.

“Доктор хонорис кауза”, от своя страна, изказа огромната си благодарност за оказаната му чест и изнесе публична лекция.

Проф. Иван Кочев е роден през 1935 г. в гр. Поморие. Той е наследник на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови. Автор е на монографии, атласи, студии и статии, рецензии и отзиви, които надхвърлят 300. Те се отнасят към различни области на лингвистиката – фонология, фонетика, история на езика, диалектология и лингвистична география, словообразуване, етнолингвистика и социолингвистика, и са нов и оригинален поглед и подход при разработването на проблематиката. Проф. Кочев е съавтор и отговорен редактор на „Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. I-III. Фонетика. Акцентология. Лексика” (2001). Той е автор и на концепцията и на уводните части на този първи и единствен засега ареален диалектен атлас, който обхваща говорите от цялата българска езикова територия.

Своеобразен връх на многогодишните изследвания на проф. Кочев е книгата „Българска фонология. Вокално-консонантното взаимодействие и смяната на корелативните отношения във фонологичните системи на българския език” (2010). В нея за пръв път в българската лингвистика в синхронно-диахронен план се анализират основни теоретични проблеми на старобългарската, среднобългарската и новобългарската (диалектна и книжовна) фонология. От 1995 г. е професор в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

image2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене