Калфин: Няма да отстъпя от възрастта за пенсиониране

20150502.uaaystbpty

Ивайло Калфин

Пенсиите ще се увеличават през годините, смята социалният министър

Не съм склонен да отстъпя от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни. Това заяви за „Събуди се“ социалният министър Ивайло Калфин. „Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той.Той увери, че е осъществим примерът, даден от него по-рано, според който 50-годишен мъж, получаващ 1300-1400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева.

„Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако бъде приет пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета“, аргументира се той.

„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават“, изтъкна министърът.

Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите през първите месеци на годината ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата.

„Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос”, заяви Калфин.

По думите му АБВ е за прогресивното облагане на доходите: „Това е едно от ясните ни различия с другите участници в управлението. Колегите от ГЕРБ, Реформаторския блок, а доколкото знам и от ДПС, са абсолютно против всякаква промяна в плоския данък”.  /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене