Откриха XVII Национален ученически празник „За хляба наш…”

111049-za-hliaba-nash-otkrivane-01

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” благослови хляба на участниците в XVII Национален ученически празник „За хляба наш…”.  Празникът бе официално открит от директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Благоевград Христина Шопова. „За мен е чест от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов да открия седемнадесетия Национален ученически празник „За хляба наш…”. Удоволствие е да виждаш толкова млади хора, които творят, работят и помнят завета, че по- голям от хляба няма. Благодаря на вас, преподавателите, че учите децата на традиции, защото без език, култура и традиции няма нация ”, каза Христина Шопова. Тя отбеляза факта, че празникът е едно от най- устойчивите събития, с които община Благоевград се гордее и пожела на участниците, хлебопроизводителите и преподавателите да бъдат здрави, да продължат да творят и да се развиват в бъдеще.

111050-za-hliaba-nash-otkrivane-02

XVII Национален ученически празник „За хляба наш…” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от Общинската програма за детето за 2015 г., от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

111057-za-hliaba-nash-otkrivane-09

Тази година в националния конкурс „За хляба наш…” участват 1333 деца от 119 образователни институции от цяла България. Проявите започнаха с  националното състезание „За хляба наш…” за ученици от ІV до VІ клас в зала “22 септември”. То се проведе отборно с мултимедия в три кръга – „Хлябът в българското народното творчество”, „Пътят на хляба от нивата до трапезата” и „Нашата празнична и обредна питка”. Участниците бяха от Благоевград, Петрич, Кюстендил и Карлово. Класиралите се на І, ІІ и ІІІ място таланти получиха златен, сребърен и бронзов медал, както и диплом. Всички състезатели получиха  Грамота за участие.

111059-za-hliaba-nash-otkrivane-11

По време на празника в ДТ „Н. Вапцаров”, зала „22-ри септември” и зала № 5 на Община Благоевград се провеждат изложби от рисунки, приложно изкуство, празнични и обредни хлябове, макети и старинни уреди и пособия за приготвяне на хляб, национално състезание, сценично представяне на ритуали, драматизации, песни и танци, научна конференция и награждаване на отличените участници в конкурсите. Финалът на първия ден на празника бе поставен от пъстър концерт-спектакъл „Молитва за хляба”, подготвен от Обединен детски комплекс.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене