След труса в Непал: Стотици загинали и ранени, лавина затрупа лагер под Еверест

photo_verybig_1424087

Жертвите от земетресението в Непал са вече над 680, съобщи представител на полицията – заместник-главен инспектор Сингх Бам, цитиран от Ройтерс. Над 400 са ранени, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Земетресението предизвика лавина на връх Еверест, погребала част от базовия лагер под върха, отнемайки живота на най-малко осем души, съобщи непалското министерство на туризма, цитирано от Ройтерс. „Броят на жертвите може да се увеличи и да включва както шерпи, така и чужденци“, каза представителят на министерството Гянендра Шреста.

Трусовете бяха усетени силно в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

В Катманду е потвърдена смъртта на 71 души, заяви говорителят на министерството Лакшми Прасад Дхакал. Още 43-ма загинали са регистрирани в съседния град Бхактапур.

В Бангладеш са загинали двама души, а над 100 са ранени, предаде АП, като се позова на телевизия Сомой. Едната жертва е в Дака, другата – в северозападния окръг Пабна. Ранените са пострадали, когато хората се втурнали навън от домовете и моловете.

Жертвите в Непал вероятно са стотици, особено в столицата Катманду и град Покхара, който е туристически център, заяви за АФП вторият по ранг дипломат в посолството на Непал в Делхи.

Китайската телевизия, цитирана от АП, съобщи за загинал китайски турист на границата с Китай. Ройтерс съобщи от Делхи, че мощното земетресение е предизвикало лавина на връх Еверест, пораждайки опасения за хората, които се катерят там.

Румънският алпинист Алекс Гаван, написа в Twitter от връх Пумори, на около 8 км западно отЕверест: „Базов лагер Еверест огромна лавина след това огромна лавина от Пумори. Бягам от палатката си да спася живота си. Невредим. Много хора нагоре в планината”.

Друг алпинист – Даниел Мазур съобщи, че базовият лагер на Еверест е „сериозно пострадал” и екипът му е блокиран. „Моля молете се за всички”, написа той на страницата си в Twitter.

Лавина през април м.г. уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в края на другия месец, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8,3 през 1934 година уби 8500 души в Непал.

Източник: БТА

http://dariknews.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене