ДАНС влезе на проверка в община Гърмен

гърменСлужители на ДАНС влязоха на проверка в община Гърмен. Във вторник и сряда двама агенти на националната сигурност са ровили в документацията на кметството. На прицела на проверяващите са сключваните договори между общината и частни фирми след 2008 година. „Обадиха ми се предния ден, че ще дойдат на проверка по прокурорско постановление. Оказахме им пълно съдействие, предоставихме им исканата от тях документация. Общинска администрация работи нормално по време на проверката. Аз нямам никакви притеснения, всичките ми действия са законни“, каза кметът на общината Минка Капитанова, която е на този пост от октомври 2013 г.

Служители разкриха, че от ДАНС са поискали всички договори между общината и ЕТ „Исмаил Арнаутски -Стен-Строй“. Фирмата извършва строителни услуги, обществен и специализиран транспорт. Гледани са под лупа от служителите на ДАНС финансовите параметри на споразуменията, както и изпълнението им. Разпитани са над 15 настоящи и бивши служители на кметството, кметът на село Рибново Феим Иса, шефове на отдели. Привикани са бившите финансистка и счетоводителка на общината, които също са дали показания.

Според запознати целта на акцията е цялостна финансова проверка на управлението на общината, като особено внимание ще се обърне на предишното управление на Ахмед Башев, който бе и депутат. В момента е директор на училището в село Огняново, но е в неплатен отпуск. Други допускат, че проверката е основно заради сключените и изпълнени договори по времето на Капитанова за над 2,5 млн. лв., които не били изрядни и са подписани в нарушение на законодателството. „Няма такова нещо, спазили сме всички законови разпоредби“, категоричен е управникът на Гърмен.

„Аз подадох сигнал преди 2 месеца срещу настоящото управление на общината. При сключването на договор по проект по Трансгранично сътрудничество между нашата община и македонската община Босилово за транспорт, кетъринг и настаняване, от кметството ми поискаха да „върна ресто“ в черна каса, а после да си разпределят парите. След този натиск върху мен подадох сигнал. Нямам страхове от тази проверка, защото фирмата ми винаги е работила законно“, сподели бизнесменът Исмаил Арнаутски, който е от Рибново. „Всеки може да твърди това, което сметне за необходимо. Но е хубаво да доказва думите си. Аз никога от никой не съм търсила пари и няма да търся. Спокойна съм, защото не съм направила нищо нередно“, коментира Минка Капитанова обвиненията на предприемача.

 standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене