Две якоурдски села искат укрепване на свлачище

108872-satocha-svlachishta-15

В страх да бъдат откъснати от света живеят 1700 души в якорудските села Конарско и Бунцево. През ноември миналата година се срутиха големи земни маси на 1 километър след отбивката за населените места от пътя Якоруда – Велинград, пишеstandartnews.com. Те повлякоха и няколко борови дървета по склона надолу. Боровете паднаха върху шосето, за щастие по това време там не е имало нито пешеходци, нито автомобили.

„Ситуацията е много неприятна и опасна. Тогава освободихме пътя от падналите дървета. Но проблемът остава. Най-лошото е, че не само там са тръгнали свлачищни процеси, има на още 3-4 места опасност от срутване на земни маси“, твърди кметът на село Конарско Ахмед Ахмед.

 

В селището живеят почти 1200 души, още 500 са жителите в съседното населено място Бунцево. Хората минават със страх по пътя към домовете си. Налага им се често да пътуват до общинския център. През пролетта се очакват още валежи от дъжд. Голям е рискът земните маси да затрупат цялото шосе и то да стане непроходимо и за хора, и за автомобили. Спасението е в изграждането на подпорни стени, но няма средства. Кметът е уведомил за проблема ръководството на община Якоруда. Надяват се на средства от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Дано стане по-скоро, за да не живеем в страх. Остава ни да се молим природата да е с нас. Че тръгне ли свлачището, няма как да го спрем, ще ни откъсне от света“, споделят местните хора.

E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене