Експертен дебат на тема „Гърция и ЕС – границите на очакванията” се организира в ЮЗУ „Неофит Рилски”

ЮЗУЦентърът за изследвания и разпространение на политически и философски идеи, катедра „Философски и политически науки” и катедра „Международно прави и международни отношения” организират експертен дебат на тема „Гърция и ЕС – границите на очакванията” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Дебатът ще се проведе днес от 10.30 до 13.00 ч. в зала 301 на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Ще вземат участие г-н Владимир Каролев (съветник на министъра на икономиката), г-н Илия Лингорски (бивш заместник-министър на финансите), доц. д-р Юра Константинова (Институт по балканистика в БАН) и доц. д-р Валентин Катранджиев (Дипломатически институт при Министъра на външните работи). Дебатът ще бъде съсредоточен върху три аспекта на темата – гръцкия, европейския и българския. Всеки един от тези аспекти има своите политически и финансово-икономически измерения. В тази перспектива предлагаме разискванията да бъдат фокусирани върху следните въпроси:
1. Корените на кризата – защо и как Гърция стигна дотук? Платформата на СИРИЗА – популизъм или вярната рецепта за лечение на „гръцкото заболяване”? Строгите икономии – спасение или задълбочаване на кризата? Има ли хуманитарна криза в Гърция? Възможно ли е гръцкото правителство да изпълни задълженията и към кредиторите, и към избирателите? Какво сплотява и какво разединява коалицията на радикално леви и радикално десни партии в гръцкото правителство?
2. Дали гръцкият случай не е свидетелство за недостатъци на Европейския валутен съюз? Какви биха били икономическите последиците за Гърция и за ЕС от излизането на Гърция от еврозоната?
3. Какви са политическите ефекти на гръцката криза върху Европейския съюз? СИРИЗА – гръцки феномен или знак за европейска тенденция? Какви са рисковете за Европа от успеха или неуспеха на СИРИЗА?
4. Какви икономически и политически последици произвежда гръцката криза върху България?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене