Съдия Ченалова: Вероятно съм навредила на някого

110582-rumiana-chenalova

„Вероятно съм навредила на някого“, заяви съдия Румяна Ченалова по Нова телевизия. Тя говори за първи път пред журналисти, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното ѝ задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева.

Съдия Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя е съдия на знакове дела като „Октопод“ и „Соло“.

„Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона“, допълни съдия Ченалова.

Запитана дали има връзка между ареста ѝ и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа, защото това би било предположение“, заяви съдия Ченалова.

„Веднага след разпределянето на делото „Октопод“ срещу мен беше образувано дисциплинарно производство в Македония по преписка образувана осем години преди това за действия, които съм извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Впоследствие то беше прекратено през октомври миналата година. Но по непонятни за мен причини до ден ден днешен няма решение по този казус“, обясни тя.

„Сега ме отстраниха, но не заради случая „Белведере“.Отстраниха ме заради това, че два протокола по делото „Октопод“ не са били присъединени към делото, не са били приложени в срок. И заради едно наказателно частно дело, което не е написано по делото „Сапард“, тъй като делото „Сапард“ се намира в Софийския апелативен съд. Затова беше изготвено предложение за моето дисциплинарно уволнение, което е формалното условие да бъда отстранена“, обясни Ченалова.

Според нея призовката ѝ за разпит е била в пълно нарушение.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене