Предложения за наказания на шофьори, употребили наркотици

ОбСНВ Благоевград

Liubenova_BL

ДО
Г-ЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВА
ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДО
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСНВ

УВАЖАЕМА Г-ЖО БЪЧВАРОВА,
УВАЖАЕМИ Д-Р МОСКОВ,

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград /ОбСНВ/ се обръща към Вас по повод поредната проява по пътищата на България, свързана с употребата на наркотични вещества:
„Полицията в Благоевград отне шофьорската книжка на 26-годишния психично болен Павлин Деспотов от София, който на 11 април опита да блъсне в движение двама мотористи. Видеоклип с опасното шофиране на Павлин зад волана на “Фолксваген Голф” в района на Кресненското дефиле бе разпространен в социалните мрежи…..Съставен му е акт заради това, че е шофирал опасно и е създал предпоставки за възникване на ПТП. Със заповед на дежурния офицер му е отнета шофьорската книжка. Тепърва ще се изяснява кога е получил свидетелството за правоуправление и кога е бил освидетелстван. Пробата с дрегер не е показала наличие на алкохол. Водачът обаче се държал странно. Заради това му е взета кръвна проба, която да установи дали не е седнал зад волана след употреба на наркотици….В полицията Павлин Деспотов се засякъл с Ангел Ангелов, когото се опитал да убие час преди това. “Имам дете, щеше да ме убиеш”, казал му Ангелов, а Деспотов отвърнал: “Какво толкова, всеки ден умират хора на пътя.” – по публикации в медиите.
Общинският съвет по наркотични вещества изразява своя пореден протест срещу допускането на шофьори, употребили наркотици и алкохол, по пътищата на страната ни. Те отнеха живота на възрастни и на деца, почерниха много български майка. За пореден път предлагаме следните допълнения към Закона за движение по пътищата:
1.Задължително на полицаите от КАТ да се осигурят и да използват средства за установяване на място употреба на алкохол и наркотици при проверка за превишена скорост, рисково поведение и катастрофи.
2. Да се отнема шофьорската книжка за една година на водач, употребил наркотици. През тази година да бъде задължен да направи най-малко 4 изследвания за употреба на наркотици по определен график, без предварителна информация за нарушителя. При положителна една проба шофьорската книжка да се отнема за 5 години. Възстановяването на правата да става след опреснителни курсове за един месец и медицинска консултация за здравното му състояние, включваща и изследване за употреба на наркотици.
3. Да бъде създаден национален регистър за шофьорите, които са употребили наркотици при проверка или инцидент. Той да бъде достъпен за полицаите на КАТ, когато им е необходима справка.
4. Да бъде разкрит телефон, на който граждани да могат да сигнализират за нарушения на движението по пътищата. Да не се натоварва 112, поради необходимост от свободна линия за спешни случаи и тежки инциденти. Този телефон ще даде възможност на гражданите да информират КАТ за рисково поведение на водачите преди да е настъпило нарушение, което може да се окаже фатално за всеки от нас.
Надяваме се, че обществеността ще получава информация и при всеки случай на употреба на марихуана, защото, въпреки манипулациите на привържениците на легализацията, тя води до нарушения на координация, време и пространство и е недопустим рисков фактор при управление на моторно превозно средство.

С уважение:
д-р Теменужка Любенова
Председател на ОбСНВ
Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене