Без категория

Протестна декларация на членовете на Общински съвет Благоевград срещу орязване на субсидиите по предложени проекти от Община Благоевград

общински съвет-благоевград

На извънредно заседание днес общинските съветници в Благоевград съставиха протестна декларация срещу управляващите. Провокацията за създаването на декларацията дойде от факта, че община Благоевград е единствената община внесла 8 проекта за над 23 млн. лв. , но нито един от тях не е приет. Кметът каза, че по този начин не наказват него, а гражданите на Благоевград и помоли управляващата партия да не пречи за развитието на общината. Той допълни, че без причина е спряно прехвърлянето на военна база, без причина е спряно и прехвърлянето на механо-техникума. „Абсолютна демонстрация на БСП към града” – отбеляза кметът.
Най-много време съветниците отделиха при обсъждането за приемане на бюджета и Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2014 г. на община Благоевград. При търсене на решение от къде ще се намерят недостигащите 18 000 лв. за инвитро процедури, общинския съветник от ЕНП Владимир Таковски, отбеляза, че „ Намаляването на парите за инвитро от 5000 на 4000 лв. не е кой знае какво. Все пак, ако хората прибегнали до такава процедура не могат да намерят 1000 лв., то как ще гледат бъдещите си деца?” В карйна сметка съветниците решиха да осигурят парите от средствата, предвидени за техните заплати.
По незнайно каква причина, Андон Тодоров от „Партията на зелените” няколко пъти предложи където не достигат пари те да бъдат набавени чрез намаляване бюджета на Камерна опера Благоевград, който веднъж вече беше намален драстично. Като аргументи в подкрепа на изказването си той изтъкна, че с парите, които община Благоевград отделя за Камерната опера спокойно можем да докараме Миланската филхармония и то няколко пъти. Нека припомним само , че Камерна опера Благоевград е единствена по рода си в България. А и не на последно място нека не забравяме, че общината кандидатства за европейска културна столица, а без културни символи, каквато е несъмнено Камерна опера, това няма как да стане.

Ина Кокова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене