Съдът отмени 2 санкции по 2000 лв. на бизнесмен, пуснал деца в селска дискотека

съдебно

Районният съдия Георги Янев отмени 2 имуществени санкции по 2000 лв. на управителя на дискотеката в село Крупник за това, че в заведението са допуснати непълнолетни лица. Нарушението е установено при полицейска проверка на служители от 2-ро РУП – Благоевград. В селската дискотека, която се намира в читалище „Владимир Маяковски – 1937“, заварил след полунощ Илиян М. и Тони С., и двамата под 18 години. На управителя Станислав Ангелов са съставени актове за нарушение на Закона за закрила на детето, който той подписал без никакво възражение. Впоследствие директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов издал наказателно постановление на собственика на дружеството, ползващо под наем дискотеката, който всъщност е баща на Станислав Ангелов. Той бил наказан с 2000 лв. за това, че е нарушил чл. 45 от Закона за закрила на детето, който гласи: „Който допусне от 22.00 ч. до 6.00 ч. дете в управляван от него търговски обект, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв.“
Собственикът на фирмата Иван Ангелов обжалвал наказателните санкции в съда, като основният му мотив бил процесуални нарушения. Синът му не бил управител на дискотеката, а барман. Двамата полицейски служители, които присъствали на проверката, обяснили, че пред тях синът е представил пълномощно, че може да представлява баща си пред съответните органи.
Съдия Георги Янев счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения. Освен това самият полицейски служител от Детска педагогическа стая не си спомнял нищо по случая – нито къде е съставен актът, нито дали тогава там е бил жалбоподателят. С тези мотиви съдията отменя и двете наказателни постановления.
Полицейската проверка е извършена след инцидента, при който в същата дискотека тийнейджър е приет в реанимация с алкохолна интоксикация. Осмокласникът Денис беше изпил 9 малки водки в нощта на 13-и срещу 14-и април миналата година.
Проверка установи, че наемът на дискотеката е 200 лева на месец, въз основа на договор, сключен между Народно читалище „Владимир Маяковски – 1937“ и фирма „СД СИБИ – А. Ангелов“. Първият приземен етаж е отдаден по документи за младежки клуб, но ползването му за нощно заведение е незаконно.Това е забранено от Закона за народните читалища, а и в устава на културната институция пише, че „читалището няма право да организира или да предоставя имуществото си за хазартни игри и нощни заведения, както и да се ползва за клубове с политически и религиозни цели, за обсебването им от религиозни секти и други дейности, противоречащи на добрите нрави и традиции“.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене