Георги Андонов: Чистенето на реки с разрешение от губернатора

bbde254962c769ee848d8ce5c91959e1_600x460Нов режим за добив на инертни материали от речните корита ще бъде въведен с поправки в Закона за водите. Това съобщи пред „Стандарт“ депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. До 6 месеца ще бъдат преразгледани всички разрешения за подобна дейност, отбеляза той.

Според новите правила разрешително за изземване на наносни отложения от водните обекти и деретата, с изключение на Дунав и водохранилищата, се издава само когато това е необходимо за поддържането проводимостта на речните легла. То вече ще се дава от областния управител. Така губернаторите ще разрешават почистването на речните корита, събраните материали ще се депонират, ще се измерват количествата и след това ще се продават на строителния бранш. Средствата от инертните материали, добити от речните корита, ще отиват за почистването им.

В поправките е отбелязано, че неговото съдържание и редът за издаването му се определят със заповед на министъра на околната среда и водите. А глобата за изземване на наносни отложения от водните обекти без разрешително стават 20 000 до 50 000 лв. „В момента са очевидни сериозните проблеми, свързани с осъществяването на контрола на тази дейност“, коментира Андонов. И отбеляза, че поправките в Закона за водите между първо и второ четене са в посока на взетите решения от междуведомствената работна група, създадена със заповед на екоминистъра Ивелина Василева и предложения от експертите план за действие.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене