Назначиха лидера на БСП – Сатовча Милко Серкьов за дирекор на местното школо

Милко Серкьов

Лидерът на БСП в община Сатовча Милко Серкьов от днес е новият директор на местното СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той зае мястото на досегашния временно изпълняващ длъжността от 2012 г. Джеват Дунчев, който според запознати е бил принуден да отстъпи шефския пост, за да остане в учебното заведение като помощник-директор.

Дунчев последва съдбата на всички директори, назначени по време на управлението на ГЕРБ в Гоцеделчевско, с чистката на които се зае лично депутатът от ДПС Ахмед Башев.

За директорския пост в Сатовча е била направена трампа между ДПС и БСП и в следващите дни се предвижда партията на Лютви Местан да продължи рокадите в още училища в общините Сатовча и Гърмен.

Както Ахмед Башев се закани в свое телевизионно интервю, следващият уволнен се очаква да бъде Манчо Джуркин, който е директор на СОУ „Йордан Йовков“ в село Рибново. Той вече е получил предложение за доброволно оттегляне от поста, за да запази помощник-директорското си място отпреди назначението му за директор, или да бъде уволнен дисциплинарно.

В Рибново под сурдинка коментират, че Джуркин ще бъде уволнен до няколко дни. В колектива на школото пък зреело недоволство, имало и настроения за отпор на самоволията и злоупотребата с власт от страна на депутата от ДПС.

Под негов диктат се подготвят и заповедите за уволнение на директорите на училищата в Горно Дряново – Азим Митушев, на Дебрен – Верхат Топчиев, на Кочан – Гълъб Чаушев, на Лъжница – Слави Чешлиев и други.

Учители и родители на ученици от селата с нарочени за отстраняване директори коментираха, че от месеци живеят под стрес и напрежение, а самите директори смирено чакали реда си.

Именно това напрежение сред учителските колективи на десетки училища в Гоцеделчевско се очава да ескалира и да се стигне до протести не толкова в защита на набелязаните директори, а заради психическия тормоз, упражняван чрез системни закани за уволнение.

Според учители, подобна атмосфера пречи на нормалното протичане на учебния процес. „По добре щеше да е рокадите да станат факт още в началото на мандата, отколкото месеци наред да живеем под стрес и напрежение“, споделиха още директори и преподаватели от Неврокопско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене