92-годишната баба Гюра поведе хорото с доброволци от БЧК в с. Гюешево

_thumbБЧК – Кюстендил, и фондация “Никола Чавдаров” започнаха поредица от съвместни социални инициативи. Доброволци-червенокръстци от различни възрасти посетиха хората от третата възраст в с. Гюешево, обитателите на Преходното жилище към социалния дом в с. Преколница, както и два от емблематичните православни храмове в Каменичкия край – възрожденската черква “Св. Апостоли Петър и Павел” и храма-костница “Св. Троица”.

В клуба на пенсионера в с. Гюешево доброволците от младежката структура на БЧК направиха демонстрация на действия за оказване на първа помощ в различни бедствени ситуации, а доброволките от третата възраст се представиха с импровизирана кулинарна изложба. Домакините бяха приятно изненадани от гостуването и се заканиха при следващото посещение да се представят с местни специалитети. Възхищението на всички предизвика 92-годишната баба Гюра от селото, която поведе хорото и не се пусна от него до края на срещата.

Много вълнение предизвика у всички и срещата с жените, които живеят в така нареченото Преходно жилище към Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Преколница. И там имаше много песни – благодарение на сърцатите изпълнения на дуета Стоймир и Фотинка – близки приятели на патрона на фондацията, на йониката на Павел Чавдаров и на ентусиазма на домакините.

За участие в инициативата организаторите бяха поканили представителки на пенсионерския клуб на ул. “Христо Ботев”. Така фондация “Никола Чавдаров” и областното ръководство на БЧК поставиха началото на съвместна програма, която ще бъде реализирана в цялата Кюстендилска област. Ще бъдат посетени и другите социални домове и клубове на пенсионера в региона. Една от главните цели на инициативата е да се привлече общественото внимание към социално уязвимите групи, да се направи нещо добро, човешко и безкористно за живеещите в институции хора, както и за хората в третата възраст.

Специален акцент в програмата ще бъде създаването на по-активна връзка между поколенията. Младите доброволци от Българския червен кръст показаха както сериозна социална чувствителност, така и отлична подготовка в случай на нужда за оказване на помощ при извънредни ситуации. Дамите от третата възраст обаче не им отстъпват по ентусиазъм и също са готови всеки ден да научават нещо ново, за да бъдат полезни и да са в крак с времето.

Много песни се изпяха в този красиво преживян ден, много смислени идеи се родиха, направиха се интересни планове за следващите инициативи. Всички участници в пътуването бяха удовлетворени от него и убедени, че за нуждаещите се и за хората от третата възраст трябва да се работи безкористно, че към реализирането на социални идеи трябва да се пристъпва с доброта, с компетентност и с широко отворени сърца и че единственият дивидент, който трябва да се очаква от това, е радостта и благодарността в човешките очи отсреща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене