БСП ще търси съюзници и почтени кандидати за кметове

main_b (1)

снимки: БСП-Благоевград

В празнично предвеликденско настроение на големия християнски празник Цветница в зала 1 на НДК се проведе петото заседание на 48-ия конгрес на БСП под надслов „Време за справедливост!“. Заседанието бе свикано, за да утвърди промените в устава на партията, да определи основните насоки и да очертае главните цели пред Столетницата в предизборната кампания за местните избори наесен.
Делегатското представителство от Благоевград беше налице като присъстваха и голям брой гости. Сред тях беше и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Конгресът беше уважен от лидерите на партиите участници в коалицията „БСП лява България“ и посланици на страни от цял свят.
Делегатите приеха с мнозинство изнесения доклад на председателя на БСП Михаил Миков. Слово пред конгреса изнесе и председателят и лидер на ПЕС Сергей Станишев, който отправи поздравления към българските социалисти от името на ПЕС. По отношение на политическата обстановка, Станишев заяви, че не иска Европа да бъде разделена на лагери и затова социалистите от Стария континент работят за политическо уреждане на конфликта в Украйна. Той подчерта, че днес страната се управлява от коалиция, която се определя като пентагонална и която обремени българина с огромния 16-милиарден дълг.
БСП трябва да подбере кандидатите си за местни избори, така че в тяхно лице да има гаранция за почтеност. Това заяви председателят на БСП в доклада си пред 48-ия конгрес на БСП, съобщава БГНЕС.
Кметовете трябва да работят в интерес на общината и да бъдат публично съпричастни към лявата политика, заяви Миков. Според него точно сега е време за промяна. „Кога, ако не сега? Промяната не бива да се отлага, защото БСП е партия със 125-годишна история и в най-трудните моменти е показвала, че намира правилния път“, категоричен бе Миков.
„Обществото е жадно за справедливост и БСП може да даде“, каза той. Местните изброи, които предстоят, ще бъдат тежка отговорност – за мен лично и за Националния съвет, на Изпълнителното бюро, но и за всички активисти по места. В условията на опозиция и натиск върху нашите представители в местното самоуправление, в условията на всеобщо недоверие към изборите и демократичния модел. От утре трябва да започне денонощна работа по номинации, организация на кампанията, намиране на съюзници, но най-важното – печелене на доверие от отчаяните, излъганите, невярващите, от хората, които смятат, че политиката няма значение. Трябва да открием авторитетите, които споделят левите ценности, приемат левите стандарти и са готови да застанат със своя авторитет в подкрепа на партията, заяви Миков.
Хората имат нужда от силна левица, а идеите за справедлива държава и равенство постепенно се налагат над интересите на малцината, които се възползваха от неолиберализма, подчерта той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене