ВИДЕО: На вниманието на жителите на село Копривлен, Хаджидимово и дори Гоце Делчев: Соларна централа застрашава от рак?!

11Доклад на еко организация Грийн 10 категоричен – съществуването на соларна електроцентрала с мощности както споменатите (10 мегавата електричество дневно) е доста опасно за хора, които живеят в радиус до 15 км. в близост до нея…

В море от стотици солар­ни панели е превърнат хъл­мът в местността „Тополите“ над хаджидимовското село Копривлен. На площ от 410 декара се произвежда 10 ме­гавата електричество дневно. Горе-долу това е потребле­нието на град като Хаджиди­мово или Симитли за 24 часа, пресмятат специалистите. Со­ларният парк бе собственост и бе построен на бизнесмените собствениците на фирмата им „Соларен парк Хаджидимово 2″ ЕООД.

Изпълнител на сложния про­ект е „Хидроенергийна компа­ния” – Благоевград, която има зад гърба си реализирани над 10 обекти, сред които са каскада „Благоевградска Бистрица”, ВЕЦ „Славова”, соларен парк „Кадийца 2” и пр. Официално строителството над Копривлен стартира на 24 ноември 2011 г. и приключи към края на април 2012 г. Раз­мерът на инвестицията е над 70 млн. лв., на обекта са заети ра­ботници, които по споразумение с община Хаджидимово са наети приоритетно от местното населе­ние.9

До 2009 г. теренът бе общин­ски, но след решение на ОбС 410-те декара бяха продадени на енергийните босове за 260 000 лв. със съответното строително разрешение и ангажимент биз­несмените да се погрижат и за рекултивирането на намиращото се в съседство незаконно сме­тище. Въпросните бизнесмени са едни от най – уважаваните в сектора – Атанас Пашалиев и Кирил Анзов. Атанас Пашалиев от години се занимава с енерги­ен бизнес, той е съдружник и във ВЕЦ „Ретиже” заедно с Красимир Марков и Светослав Божинов, която се намира между селата Кремен и Места. На територията на община Хаджидимово има из-граден още един фотоволтаичен парк, който е значително по-ма­лък от този над село Копривлен. Само преди малко повече от го­дина обаче, централата е прода­дена на фирма близка до извест­на бизнес дама – банкер.14

Следящи системи на фотоволтаичната централа са разперили модулите си на хълма над село Копривлен. Слънчевите панели се местят като истински роботи, завъртат се наляво и надясно, обръщат блестящата си повърх­ност нагоре и надолу под ъгъл според движението на слънче­вия диск, така че фотоклетките да произведат най-много енер­гия. Вечер панелите застават с „лице” на Запад и почти верти­кално. При буря заемат хоризонтална позиция, така че да имат най-малко съпротивление спрямо вятъра и заприличват на гъба.

Работят под действието на слънчевата радиация, затова дори да се скрие зад облак днев­ното светило или да ги навали сняг, пак произвеждат ток. През зимата дори количеството енер­гия, което се получава е повече, защото охлаждането на повърх­ността е по-добро. Лятото тя се загрява до 70 градуса.2

Именно за това жители на село Копривлен се свързаха с Топ Преса за да искат съдей­ствие, да ги радва ли съществу­ването на въпросната централа или не. Притесненията им идват от доклад на еко организацията „Грийн 10″, която е световен ав­торитет и която скоро публикува свой доклад в сайта си на български – gogreencommunications. bg, че сериозна опасност за екоравновесието създават така нареченият соларни централи, за които сума експерти се кълнат че са безопасни. Това така ли е?

Инициативен комитет от село Копривлен община Хаджидимо­во начело с Георги Богатинов чийто корени са от селото пред­ставиха на вниманието на вест­ник Топ Преса част от независи­мо експертно мнение, което е на път да създаде доста тревоги за жителите на Копривлен и реги­она, чак до Хаджидимово и град Гоце Делчев. То е изготвено от хора на „Грийн 10″ след искане на местният така да го нераче инициативен комитет.5

„В България се наблюдава бум в интереса към Възобновяемите източници на енергия (ВЕИ), но все още държавата не обръща достатъчно внимание на пробле­мите, които могат да възникнат с увеличаването на слънчевите и вятърни централи. Те засягат мрежата и за качеството на елек­троснабдяване, също и цените и здравето на хората в чийто райони са построени. В микса от елек­троенергията, която получават потребителите и ползват в дома или във фирмата, все повече ще се увеличава делът на значител­но по-скъпата енергия от ВЕИ, която обаче се произвежда по вреден начин за хората които живеят в района на производ­ството. Причината се изразява в доста сериозното затопляне (което, както казахме, на моменти стига до 70 градуса. – бел. ред.)

В днешния свят глобалното затопляне бавно, но сигурно се превръща в сериозен проблем. Голямата част от съвременните технологии допринасят за по­качване на температурите, но има и такива, от които могат да се възползват все повече хора, за да не се наруши екологично­то равновесие на планетата. За­това трябва да се погледне към най-ефективните източници на енергия – а това не са нито пе­тролът, нито въглищата, а в по­следно време не е и Слънцето.

Още преди векове енергията от Слънцето е помагала в много от традиционните дейности, като например готвене и затопляне на вода. Днес слънчевата енер­гия се използва за генериране на електричество, в транспорта и безброй други важни фотохимич­ни процеси, които са напълно за­висими от нея. Потенциалът на тази зелена енергия е огромен и освен в индустрията тя вече навлиза много сполучливо в до­мовете с помощта на слънчеви колектори. Тя обаче трябва да се контролира при това правилно.

Но както при всички велики творения на природата и тук има две страни на монетата. Слън­чевата енергия е изключително полезна, но има и големи минуси Единият от който е за хората кои­то живеят в района на нейното производство.

Отдавна известно е, че систем­ният недостиг на УВ лъчи води до патологични изменения в чо­вешкия организъм. Слънчевите лъчи влияят на човешкото здраве както положително, така и отрицателно. Кратко излагане на UV радиация генерира витамин D, но може да доведе и до слън­чево изгаряне, до увреждане на очите, до рак ….

За щастие на живота на Земя­та, стратосферния озонов слой на атмосферата ни предпазва от по-голямата част от UV радиаци­ята. Изтъняването на озоновия слой обаче, води до пропускане на по-големи количества Слън­чева радиация и може да при­чини особени проблеми на хора, които прекарват времето си на открито и незащитени.

Има ли причина да се плашим от радиацията? Една малко по­забравена, но все така плашеща всички тема. След ужасни бед­ствия и събития, с които медиите ни заливат и до днес, няма как да не се замислим.

Това са въпроси, които въл­нуват много хора, които следят темите за налагане на зелената енергия и куп неща, които ни ка­рат ежедневно да стоим „на но­кти“. В случая с вашето запитва­не можем да дадем становище, че съществуването на соларна електроцентрала с мощности както споменатите – 10 мегавата електричество дневно е доста опасно за хора които живеят врадиус до 15 км. В близост до нея. При абсорбиране на толко­ва сериозна слънчева енергия за да се придобие въпросната мощност се създава поле от опасна радиация и облъчване, което сериозно ще застраши здравето на хората. Успоредно с това се нарушава и еко – рав­новесието в региона…“, пишат в доклада си експертите от „Грийн 10″ и допълват че това може да се проследи и с просто око. Ля­тото когато слънчевите панели греят до 70 градуса , нека някой да се опита да види дали птици­те са способни да летят над цен­тралата. Това би било абсурдно дори ако панелите бяха само отразители, каквито реално и са. На тези които не вярват нека ви­дят сега на пролет дали в района на „еко“ централата има пчели, което също е сериозен фактор доказващ нейните вреди. Спо­ред нас в България и в региона дори няма полуграмотен човек, който да отрече вредите от пре­комерната употреба на слънче­ва енергия. Въпросът е да се до­каже всичко това и обречени ли са на болести и страдания жите­лите на Копривлен, Хаджидимово, Гоце Делчев и региона който влиза в периметър на вредите? Настояваме за щателна проверка над случая и изнесеното, настояваме и всички жители на региона и областта дори, които държат на здравето си, да реаги­рат, за да се спасим навреме от поредната заплаха, ако изобщо съществува тя.

Само факти:

Екип на вестник Топ Преса – югозападният таблоид посети въпросната електроцен­трала на място. Заснехме всичко отвсякъде. Появата ни създаде смут от охранителите, които без да знаят кои сме и за какво сме, реагираха негативно на присъст­вието ни. Районът около центра­лата наистина прилича на лунен пейзаж и много трудно може да се види зеленина, предвид топли­ната, която централата излъчва. Местните са на мнение, че стра­данията им тепърва предстоят след строежа на уж безопасната централа. Строежът наистина е грандомански и си личи, че не си е на мястото. Редно е по случая да се образува проверка, да се направи екип от експерти, за да се урегулира рискът за здравето на местното население.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене