Концерт на ансамбъл Родопа и великата Валя Балканска за публиката в Гоце Делчев

10896422_10206022336059380_8385622064589962085_oИстинско музикално събитие за ценителите на истинската българска фолклорна музика ще се превърне гостуването на ансамбъл Родопа и великата певица Валя Балканска, които ще гостуват в града ни на 17 април.

Уникална възможност за жителите на Гоце Делчев да се потопят в магията на родопската музика, с космическия глас на именитата ни певица.

На 17 април – 18.30 часа – град Гоце Делчев – Дом на културата.
Билети ще намерите на касата на Културния дом, магазини ,,Бяла магия“, при Топ Преса, ТМ Тодор Младенов -ЕООД и на телефон 0898 545 500. Цени на билетите – 6 лева и 4 лева за учащи и пенсионери.

На 18 април – 17.00 часа – село Гърмен – VI-ти Международен Фолклорен Фестивал „Да пеем и танцуваме заедно“. Фестивалът се провежда в рамките на празниците на Община Гърмен, а ансамбъл „Родопа“ ще се включи в тържественото закриване, заедно с фолклорните групи от чужбина.

ФА „Родопа“ Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.

Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав поднасят специфично стилово изкуство, наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.

Водеща в творческото амплоа на колектива е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана.

Залюляните песни и красиви мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа“.

Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа“ е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.

От основаването си ансамбъл „Родопа“ има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание.

Неоспорим е приносът на ФА „Родопа“ за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.

Със своите успехи пред многобройна публика ансамбъла е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Кристално огърлие на Съюза на Музикалните и Танцови Дейци.

Гордост за ФА „Родопа“ е „космическия глас“ Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

„Родопските песни са българската световна слава!” Акад. Михаил Арнаудов

„Удивени сме от вашето изкуство. Корейският народ дълго ще си спомня за концертите ви!” Зен Сун Йон – Северна Корея

„Един изключителен ансамбъл от България – „Родопа”! Изключителна гледка! Ако тези мигове бяха кратки, то в паметта ни ще останат вечни!” Микис Пицалидис – сценарист-постановчик, Гърция

ПЛАКАТ ЮБИЛЕЙ 55

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене