ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Училищни директори в Благоевград скочиха срещу фалшивите медицински бележки, пласиране на дрога и алкохол на деца, искат спешна намеса на институциите

67452-632x358

Всички училищни директори  на основни и средни училища, профилирани и професионални гимназии в Благоевград искат спешна намеса на институциите за стриктно спазване на правилниците и законите и прекратяване на порочните практики граждани, родители и служители да си затварят очите пред нарушенията. С декларация до институциите, ангажирани с опазване на живота и здравето на учениците, школските шефове искат подкрепа, за да се справят с проблемите, взимащи застрашителни размери през последните години.

Преди повече от година директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Марин Митов алармира за опити да се пласират наркотици около училището и липсата на адекватна реакция от страна на полицията. Той апелира общината и органите на реда да не си затварят очите за липсата на контрол при продажба на цигари и алкохол на непълнолетни и пълните с деца дискотеки след обявения вечерен час в Правилника за спазване на обществения ред.

Другият сериозен проблем е безконтролното даване на фалшиви медицински бележки за оправдаване на бягствата от учебни занятия, сигнализира М. Митов.

С обща декларация той и колегите му директори на благоевградските учебни заведения успяха да привлекат вниманието на институциите за провеждане на среща- разговор, на която да се даде гласност на тревожните тенденции. Дилърите на наркотици вече зарибяват и ученици, които работят вътре в училищата. В дискотеките има ученици след 22 часа. Секти и църкви наемат офиси в близост до  училища и правят срещите си в часове, съвпадащи с края на учебните занятия, за да „хванат” потока от ученици и да привлекат вниманието им, алармират в декларацията си директорите.

Причините за негативното развитие на нещата са общоизвестни, заради лесна печалба децата срещу дребни суми продават в училище дрога, семействата не знаят как да ги възпитават, защото нямат подготовка за това, много родители гастарбайтери са делегирали на баби и роднини задълженията си, кризата в обществото е довела до липса на ценностна система, липсата на синхрон в действията на всички институции, ангажирани с отглеждането и възпитанието на децата, мотивират се директорите.

Те вече са насрочили среща за дискусия и начертаване на план за спешно действие днес, 27 март, от 14 часа в зала 5 на общината, на която очакват представители на изпълнителната и съдебната власт, на полиция, прокуратура, здравни власти, Регионален инспекторат по образованието, Агенция за закрила на детето и др. Сред първите, потвърдили участието си, е кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене