Иванка Джибова: Днес е Благовец! Лоша дума не се казва на никой

Без име

Иванка Джибова – Дом на културата Гоце Делчев

„Традициите в този ден са много стари. Майките месят постни питки за трапезата и готвят риба и рибник. Питките се раздават намазани с мед.

Рибата е опържена предварително. В същата мазнина се запържват празът и оризът. Отгоре нареждаме опържената риба и заливаме свода. Подправката е джоджен.

Също така, много важно за този ден е, че отрано, домакинята като се събуди, първо пали огън на двора, прескача го 3 пъти и нарежда: „Змиите в гората, аз в полето!”, та през лятото да не срещаме змии.

Нищо не се работи, дори и птиците не правят гнезда на този ден. Конци не се пипат, за да не ни гонят змиите. Лоша дума не се казва на никой.

Едно време, на Благовец са продупчвали ушите на децата като са натривали мястото с коприва, за да не ги боли и им връзвали червен конец.

На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В църквата се носят дарове за здраве на бъдещите майки и деца”, разказа Иванка Джибова – организатор на културни мероприятия към Дом на културата Гоце Делчев, специално за нашата медия.

icon_shigri_blagoveshenie_bogorodicy2

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене