Арестуваният в екшън акция с амфетамини за 336 хил. лв. дупничанин Н. Занев осъден на 4 г. и 10 м. затвор

67158-632x358

35-годишният дупничанин Никола Занев, когото арестуваха в края на лятото миналата година при екшън акция на Криминална полиция – Дупница и ДАНС, влиза в затвора за четири години и десет месеца, след като поиска разглеждане на делото му по реда на съкратеното съдебно следствие.

Решението е на съдия Надя Георгиева от Кюстендилски окръжен съд, като делото свърши в едно заседание. Въпреки че адвокатът на Занев – Александър Райнов, и наблюдаващият прокурор Бисер Любенов се бяха договорили  предварително за наказание от 4 години затвор и 10 хиляди лева глоба, съдия Георгиева отказа да одобри това споразумение и твърдо поиска 5-годишна присъда за Занев, като се мотивира с голямата обществена опасност от деянието на подсъдимия и това, че наказанието има превъзпитаващ ефект не само за него, но и за обществото.

В крайна сметка след петминутни преговори адвокат и прокурор стигнаха до споразумението за четири години и десет месеца, което бе одобрено от съда.

Занев се призна за виновен за това, че в лекия му автомобил БМВ до магазин „Пенимаркет” в Дупница е държал високорисково наркотично вещество – шест пакета амфетамин, в черен платнен спортен сак. Пакетите били облепени с кафяво тиксо, а общото тегло на наркотичното вещество е 4,507 кг.

В обвинителния акт по делото е записано още, че при претърсването на колата на подсъдимия Занев полицаите открили и още 2,045 кг амфетамини, разделени в три пакета и поставени в бяла хартиена подаръчна чантичка на задната седалка на колата му.

При извършените по-късно обиски в гаража на къщата до дома му, ползван от него, криминалисти открили в бял кашон други шест пакета с кафяви на цвят таблетки, върху които имало отпечатано релефно лого „R”, с общо тегло 4, 0111 кг, и пластмасов буркан от хранителна добавка с три пакета хапчета в него с тегло от 1.123 кг.

„Цялото количество на наркотичното вещество бе в особено големи размери – 11,145 кг, и е на обща стойност 334 364,70 лв.”, каза прокурорът по делото Бисер Любенов.

Според него обаче качеството на амфетамина било изключително ниско, тъй като процентното съдържание на наркотични вещества в субстанцията бил едва 6-7%.

Заради огромното количество наркотици и тежестта на престъплението съдът разпореди Занев да плати и 10 хиляди лева глоба в полза на държавата.

Пред съдия Надя Георгиева от Кюстендилски окръжен съд Занев призна всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт, а през цялото време съпругата му тихичко плачеше в залата.

Съдът отказа да отнемане в полза на държавата, както искаше прокуратурата, лекия автомобил БМВ, тъй като се оказа, че той не е собственост на Занев, а на майка му. 35-годишният дупничанин ще изтърпи наказанието си в затворническото общежитие в Самораново  при първоначален „общ режим”, постанови съдия Надя Георгиева.

Както „Струма” писа, Никола Занев е арестуван на път от дома на майка си към неговата къща след полицейска акция, подготвяна няколко месеца. По време на ареста Занев бе собственик на заложна къща „Темида” в родния си град. Семеен е, със съпругата му Захарина имат момченце на 1 година.

Никола Занев е възпитаник на спортното училище „Васил Левски” в София. Завършил е Химико-технологичен университет в столицата.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене