РЗС: Сърница е административно недоразумение

20150324.xxzhsrpumxОбособяването на Сърница като самостоятелна община е вредно за държавата, пише в официална позиция РЗС. Поводът е проведените избори за кмет, които бяха спечелени от ДПС.Ето какво още пише в позицията на РЗС:

Вместо да се сливат общини и да се провеждат местни референдуми за окрупняването на и без това маломерните български общини, отново станахме свидетели на поредното раздробяване. Абсурдно е да се мисли, че то би довело до нещо положително за развитието на Сърница. Тя е обречена да бъде бедна община, която ще разчита само на държавни дотации. Сърница много скоро ще се окаже поредното административно недоразумение, защото няма икономически, административен и интелектуален капацитет да се развива самостоятелно. Нещо повече, сепарирането и капсулирането на изкуствени общини като Сърница на етническа или верска основа след 5-10 години може да доведе до много тежък проблем за националната сигурност на страната ни.

Няма ли най-после след 25 години безумия в административно-териториалното устройство да се пристъпи към нещо градивно и ефективно. Защо са ни 265 общински администрации, част от които са на общини по-малки от средно голямо за страната село? Общини като Чавдар, Братя Даскалови, Ново село, Опака, Бойница, Сухиндол, Сърница и още 120 такива би следвало моментално да се заличат и да се влеят в съседните общини, бивши околийски центрове. В подобен род общини дори няма квалифицирани хора да заемат щатовете в администрацията и карат служителите с автобуси от съседни градове.

РЗС счита, че в цялата страна трябва да има около 120 общини и съдебни района, които да съвпадат по териториален обхват. Кметовете на общините и ръководителите на съответния съд, прокуратура и полиция да се избират пряко от народа. А областните центрове да станат шест, така че да съответстват на шестте района за планиране. Само така може да се премахне огромната неработеща бюрократична машина в общините и областните администрации.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене